Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:31 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Vanatoarea... vanatorilor de comori

ro

18 Nov, 2010 12:26 647 Marime text

Politistii au retinut peste 20 de persoane banuite ca fac trafic cu obiecte dezgropate din situri arheologice

La Constanta, cinci localitati au fost luate la puricat intr-o actiune coordonata, din nou, de la centru

In municipiul Bucuresti si judetele Constata si Hunedoara au avut loc, ieri de dimineata, perchezitii in 26 de domicilii apartinand unor persoane banuite de trafic intern si international cu obiecte arheologice susceptibile ca fac parte din patrimoniul cultural national. La actiunea, pusa la cale de IGPR si coordonata de politistii din Capitala, au participat politisti de la Serviciul de Investigatii Criminale, de la Serviciul patrimoniu si politisti de la Serviciul pentru Interventie Rapida.

Din cate se pare, membrii gruparii urmarite sunt specializati in furtul de obiecte arheologice si monede antice din diverse situri, pe care apoi le vindeau in tara sau in strainatate. 17 perchezitii au avut loc in judetul Constanta, noua in Capitala si doua in judetul Hunedoara. Politistii de investigatii criminale au verificat locuintele si sediile de firme ale presupusilor membri ai gruparii, au precizat sursele citate. Persoanele vizate sunt suspectate de trafic intern si extern cu obiecte arheologice si monede antice, apartinand patrimoniului national, si braconaj arheologic.

Membrii gruparii au actionat, mai ales, la siturile arheologice din zona Albesti, Cotu Vaii si Mangalia, din judetul Constanta, dar si in muntii Orastie din judetul Hunedoara. La Constanta, din locuinte aflate pe raza municipiului Constanta si a localitatilor Albesti, Cotu Vaii, Mangalia si Arsa au fost ridicate detectoare de metale precum si cateva exemplare de monezi antice, toate descoperite in timpul perchezitiilor.

Peste 20 de persoane au fost retinute si audiate toata ziua, dosarul fiind instrumentat de Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara. 9.800 monede antice si medievale, din bronz, argint si aur, 600 piese arheologice, solutii si ustensile pentru curatat piesele arheologice si un detector de metale au fost ridicate la perchezitiile din Capitala, in judetele Constanta si Hunedoara actiunile politistilor fiind inca in desfasurare.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii