Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:03 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Trei banci constantene, amendate cu 200.000 lei

ro

19 Oct, 2010 11:56 729 Marime text

Cele trei filiale bancare au refuzat sa trimita clinetilor actele aditionale de modificare a contractelor de creditare

O alta amenda a fost acordata pentru includerea comisionului de risc in alte comisioane

Dupa un onorabil termen de gratie, in care au putut sa-si puna in ordine documentele astfel incat sa se incadreze intre limitele impuse de prevederile OUG 50/2010, bancile constantene care refuza cu incapatanare sa aplice Ordonanta sunt sanctionate contraventional. Directorul Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorului (CRPC), Dionisie Culetu, ne-a declarat ca au fost amendate deja trei banci comerciale cu filiale in Constanta, pe motiv ca au refuzat sa rezolve pe cale amiabila disputele ivite intre ele si clienti. Mai exact, reprezentantii institutiilor de creditare nu au trimis actele aditionate nici unui client, asa cum prevede OUG 50/2010, iar unele banci nu au reusit sa faca dovada ca au trimis aceste documente catre consumatori. De asemenea, una dintre institutiile financiare a fost amendata pentru ca a inclus comisionul de risc in alte comisioane, cum ar fi cel de administrare, lucru interzis prin lege. Inspectorii CRPC au mentionat ca legea impune ca acest comision de risc care este perceput la creditele bancare trebuie exclus si in nici un caz introdus in alte comisioane ale bancii.

Valoarea sanctiunilor aplicate institutiilor de creditare care au refuzat sa rezolve conflictele cu clientii pe cale amiabila si in favoarea acestora se ridica la 200 de mii de lei. Una dintre banci a fost sanctionata contraventional cu 100 de mii de lei, o alta banca cu 60 de mii de lei, iar ultima a primit o amenda de 40 de mii de lei.

Sute de reclamatii impotriva bancilor

In prezent, numarul reclamatiilor depuse din luna iunie, de cand OUG 50/2010 a intrat in vigoare si pana in prezent, se ridica, numai la nivelul CRPC Constanta, la aproape 500. Bancile amendate au termen de punere in legalitate, iar in cazul in care acestea incalca in mod repetat legea, conform legii, activitatea institutiei de creditare poate fi suspendata. Potrivit lui Dionisie Culetu, la Constanta s-a suplimentat numarul inspectorilor CRPC pentru a putea face fata avalansei de sesizari primite impotriva filialelor de banci.

Inspectorii avertizeaza bancile ca, pentru neregulile constatate, risca amenzi de la 10 mii la 100 de mii de lei.

Dionisie Culetu a mai precizat ca, in aceasta perioada, este in derulare o campanie cu tematica nationala pe bancile care nu pun in aplicare OUG 50/2010, ale carei rezultate urmeaza sa fie finalizate in zilele urmatoare si care curpinde aceleasi puncte mentionate de reclamanti in sesizarile depuse pana in prezent.

Cei mai multi dintre constantenii cu credite la banci si-au rezolvat, se pare, problemele, asa incat saptamana trecuta s-a primit un numar mai mic de reclamatii cu acest obiect. De la momentul renegocierii contractelor de creditare, la sediul CRPC Constanta s-au primit, aproape zilnic, 20 de reclamatii. „Cu toate acestea, bancile continua sa gaseasca diferite cai pentru a ocoli legea", a concluzionat Dionisie Culetu.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii