Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:28 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Tone de artificii si petarde confiscate de politisti

ro

27 Dec, 2010 14:28 697 Marime text

În ultima săptămână, în urma acţiunilor desfăşurate la nivel naţional pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice, poliţiştii au constatat 129 de infracţiuni şi au confiscat peste 25 de tone de materiale pirotehnice şi 3.000.000 de petarde şi artificii.

În perioada 15 noiembrie 2010 -14 ianuarie 2011, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.G.P.R. desfăşoară, la nivel naţional, acţiunea „FOC DE ARTIFICII", pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice în perioada sărbătorilor de iarnă.

Acţiunea are drept scop creşterea siguranţei cetăţeanului prin activităţile de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2010/2011.

Pentru îndeplinirea obiectivelor acţiunii, structurile de Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase şi cele de ordine publică acţioneză împreună cu specialişti din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Inspectoratele Teritoriale de Muncă.

Astfel, în ultima săptămână, au fost efectuate 976 de controale, în urma cărora poliţiştii au constatat 129 de infracţiuni la regimul materialelor pirotehnice, pentru săvârşirea cărora sunt cercetate 133 de persoane. De asemenea, poliţiştii au depistat 23 de persoane care au săvârşit abateri la operaţiuni ilegale cu articole pirotehnice.

Pe parcursul acţiunii, poliţiştii structurilor de Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au confiscat 3.043.691 articole pirotehnice din clasele de pericol I-III (petarde, artificii), în valoare de 845.000 de lei şi alte 25 tone de articole pirotehnice, în valoare de aproximativ 50.000 de euro.

Exemple:

*** La data de 16 decembrie a.c. poliţiştii arădeni au identificat un bărbat de 34 de ani, din Timişoara, suspectat că a vândut unei alte persoane din Arad, 330 de baxuri ce conţineau articole pirotehnice, respectiv petarde.

În urma cercetărilor şi verificărilor efectuate de poliţiştii arădeni au fost depistate şi ridicate 144 de baxuri, ce conţineau 557.500 de bucăţi de petarde, în valoare de 170.000 de lei.

Petardele au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar pe numele celor doi bărbaţi a fost întocmit dosar penal pentru săvîrşirea infracţiunii de operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fãrã drept, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 31 din Legea nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive.

*** La data de 22 decembrie a.c., poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Vrancea au efectuat o percheziţie la locuinţa unei persoane din comuna Milcovul, judeţul Vrancea, în urma căreia au găsit şi ridicat în vederea confiscării 312.839 pocnitori şi 1.469 artificii.

Din primele cercetări a rezultat faptul că suspectul a procurat, fără drept, articolele pirotehnice, la sfârşitul lunii septembrie 2010, dintr-un complex comercial din municipiul Bucureşti.

În cauză s-a întocmit dosar penal şi se efectuează cercetări, cu suspectul în stare de libertate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de Orice operaţiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 31 alin 2 indice 1 din Legea 126/1995, cu modificările şi completările ulterioare.

*** În noaptea de 22 spre 23 decembrie a.c., cu sprijinul ofiţerilor Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Giurgiu şi D.G.I.P.I., o patrulă de poliţişti şi jandarmi a oprit în trafic, în municipiul Giurgiu, un bărbat care transporta cu un autoturism 890.000 de petarde cu un foc şi cinci focuri şi 15696 de lumânări scânteietoare.

Din cercetări a rezultat că persoana depistată a achiziţionat din Bulgaria obiectele pirotehnice, cu scopul de a le comercializa în municipiul Bucureşti, fără a fi autorizat în acest sens.

Persoana în cauză este cercetată în stare de libertate sub aspectul comiterii infracţiunii prevăzute de art. 31 alin. 2 indice 1 din Legea 126/1995, privind regimul materiilor explozive, iar obiectele pirotehnice a fost indisponibilizate în vederea confiscării.

*** În dimineaţa zilei de 25 decembrie a.c., ofiţeri din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase al I.P.J. Ilfov, sub directa coordonare a Inspectoratului General al Poliţiei Române, au depistat un autotren încărcat cu peste 25 tone de articole pirotehnice, în valoare de aproximativ 50.000 de euro.

În fapt, în jurul orei 03.30, poliţiştii au oprit în trafic, pe autostrada A1, pe raza localităţii Ciorogârla, un autotren în care se aflau peste 25 tone de materiale pirotehnice clasa I şi II.

În urma verificărilor, s-a stabilit că autotrenul a intrat pe teritoriul României având ca beneficiară o societate din Bucureşti. Fiind efectuate cercetări cu privire la aceasta, s-a stabilit că era o societate tip "fantomă", astfel încât articolele pirotehnice urmau să aprovizioneze "piaţa neagră" din Bucureşti.

În cauză, poliţiştii efectuează cercetări privind săvârşirea infracţiunii de deţinere fără drept de articole pirotehnice, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea nr. 126/1995. De asemenea, autotrenul încărcat cu articole pirotehnice a fost indisponibilizat până la finalizarea cercetărilor.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii