Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Reabilitarea Pietei Ovidiu, la faza de autorizatie de constructie

ro

11 Aug, 2011 11:59 1076 Marime text

Dupa ani buni de la data lansarii oficiale a proiectului de reabilitare a Pietei Ovidiu, lucrarile au ajuns la faza de autorizare. Chiar ieri, proiectul „Restaurare si reamenajare integrata a zonei istorice - Piata Ovidiu" a obtinut autorizatia de constructie (nr. 1133/9.08.2011), lucrare prevazuta sa se realizeze pe parcursul a trei ani. Asta inseamna ca, cel putin teoretic, la mijlocul anului 2014, Piata Ovidiu isi va recapata farmecul de altadata, iar zona peninsulara va redeveni un punct de atractie pentru constanteni si turisti. Spunem teoretic, intrucat abia de acum urmeaza greul: obtinerea avizelor de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, procedura care poate dura de la cateva saptamani la cateva luni, dar fara de care nu se pot obtine finantarile.

Istoria acestui proiect este veche si multi isi pierdusera speranta ca va mai fi vreodata realizat. Practic, municipalitatea a decis in 2005 sa elaboreze un plan de dezvoltare complex, a carui principala componenta a fost, pentru inceput, concursul de solutii arhitecturale pentru Piata Ovidiu, considerata punctul zero al intregii zone peninsulare, de la care urma sa fie reabilitat intregul perimetru. In 2008 erau demarate discutiile pentru obtinerea de finantare europeana, care sa permita punerea in practica a proiectului, insa sumele alocate pentru toata regiunea de dezvoltare sud-est au fost mult prea mici pentru a mai ajunge si pentru Constanta. Potrivit Raportului de expertiza tehnica de calitate, proiectul vizeaza zona peninsulara, cuprinsa intre Poarta 1, faleza Portului Tomis, faleza plajei Modern, bd. Ferdinand pana la strada Atelierelor, stradaTraian, bd. Marinarilor si situl arheologic „Orasul Antic Tomis", in peninsula, intre bd. Ferdinand, faleza de est a orasului pana la plaja Modern, Cazinou, Poarta 1, portul comercial, bd. Marinarilor, str. Traian. Intreaga zona a fost serios afectata in ultimii ani, iar arhitectii au propus o serie de solutii care sa cuprinda refacerea spatiului verde din jurul statuii poetului Ovidiu si iluminatul acestui obiectiv, refacerea spatiului verde din fata Edificiului Mozaicului Roman, sistematizarea circulatiei rutiere si a parcarii in Piata Ovidiu, realizarea unor lucrari de reparatii si de refacere a scarilor de acces din zona strazii Vasile Canarache, refacerea totala a pasarelei dinspre Portul Tomis, reabilitarea peisajera a taluzelor, refacerea iluminatului public, realizarea unui parapet din gard viu in lungul strazilor Vasile Canarache si Marcus Aurelius, dotarea intregii zone cu mobilier urban. Proiectul este depus pentru finantare prin Programul Operational Regional 2007-2013 si va costa putin peste trei milioane de euro.

Potrivit viceprimarului Decebal Fagadau, autorizatia de constructie era ultimul document necesar la dosarul de finantare care va fi depus cat de curand la MDRT. „Vom depune dosarul la minister, dar este greu de spus cat va dura pana vom obtine evaluarea finala. La parcarea de la Spitalul Judetean, de exemplu, a durat aproape sapte luni, iar cand a venit doamna ministru Elena Udrea la Constanta, sa semnam contractul, ne-a certat pentru ca nu depunem proiecte", ne-a declarat Fagadau.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii