Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:54 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Plajele litoralului, sub invazia algelor

ro

15 Jul, 2011 11:58 1305 Marime text

Intr-o singura luna au fost stranse aproape 2.000 tone de alge de pe intreg litoralul. Temperaturile ridicate au inverzit Marea Neagra! Turistii veniti in concediu trebuie sa treaca prin adevarate covoare de alge, aduse pe plaje de valuri. Cea mai intens atacata plaja este, potrivit reprezentantiulor Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea-Litoral, cea din zona Cazino - Victory din Mamaia. Numai miercuri seara, echipajele ABADL au strans din aceasta zona 280 de tone de alge, de pe o lungime a tarmului de 300 de metri, o latime de 30 de metri si o inaltime a cordonului de alge de aproximativ 0,3 m. „Se estimeaza, ca in aceeasi zona, vor mai fi colectate in aceasta seara (joi seara - n.r.), aproximativ 600 de tone de alge", a precizat purtatorul de cuvant al institutiei, Catalin Anton. Sistemul de Gospodarire al Apelor Constanta, a strans in aceasta luna de pe plajele litorale aproximativ 2.000 de tone de alge. De la inceputul anului au fost stranse de pe plaje peste 9.300 de tone de alge. Cantitati semnificative de alge au fost constatate pe mai multe sectoare de plaje din statiunea Mamaia, municipiul Constanta si Eforie Sud. Potrivit reprezentantilor ABADL, in restul sectoarelor de plaja, prezenta algelor este una nesemnificativa. „Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral prin Sistemul de Gospodarire al Apelor Constanta va asigura in permanenta personal pentru control si interventie inclusiv in zilele de weekend din sezonul estival. Au fost stabilite trei zone de interventie: Navodari - Mamaia - Constanta, Eforie - Costinesti si Olimp - Vama Veche", a declarat Catalin Anton.

Pentru a diminua efectele acestui fenomen, ABADL a marit numarul de utilaje si de forte umane, iar pentru a asigura o interventie cat mai eficienta, institutia a mobilizat personalul sa lucreze in ture, atat noaptea, cat si pe timpul zilei.

Cu toate acestea, turistii se plang ca nu au unde sa faca plaja si ca trebuie sa mearga 10-15 metri prin alege ca sa ajunga la apa curata.

Reprezentantii ABADL sustin ca echipele nu pot interveni decat in timpul noptii pentru a colecta cantitatile masive de alge deoarece, pe timpul zilei, aceste utilaje nu pot intra printre turistii veniti sa isi petreaca concediul la mare. ABADL are obligatia de a interveni in zonele unde se constata o prezenta masiva a algelor. In celelalte cazuri, obligatia cade in sarcina operatorilor de plaje. Turistii pot face orice sesizari si reclamatii cu privire la aspectul plajelor la: 0241.486105 si 0745.349209, dar si la adresa de email: dispecer@dadl.rowater.ro.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii