Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:42 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Munca la negru, mascata de lucru in regie proprie

ro

06 Jul, 2011 12:01 2410 Marime text

Inspectorii de munca au aplicat, in luna iunie, amenzi de 500.000 lei pentru munca fara forme legale

Zeci de persoane au fost depistate luna trecuta ca munceau fara forme legale, in urma verificarii a peste 600 de agenti economici din judetul Constanta. Seful Inspectoratului Teritorial de Munca din Constanta, Eugen Bola, spune ca inspectorii Corpului de Control Relatii de Munca din cadrul ITM Constanta au verificat un numar de 346 agenti economici si au aplicat aproape 100 de sanctiuni contraventionale. Valoarea sanctiunilor a fost de aproape 500.000 lei, din care 24 sanctiuni contraventionale in valoare peste 300.000 lei pentru munca fara forme legale, fiind depistate 50 de persoane pentru care nu era intocmit contract individual de munca.

Potrivit lui Eugen Bola, o situatie deosebita a fost identificata recent, in timpul unor controale la mai multe vile aflate in constructie pe varianta Ovidiu unde, inspectorii de munca, care sunt insotiti de jandarmi in actiunile lor, nu pot patrunde in interior, deoarece administratorii cladirilor pretind ca acestea se lucreza in regie proprie, cu rude sau cunostinte. „Avem probleme cu depistarea muncii fara forme legale la anumite imobile aflate in constructie, unde nu se permite accesul echipelor de control chiar daca sunt insotite de jandami si politisti. Administratorii respectivelor cladiri declara ca imobilele se ridica in regie proprie, chiar daca acolo lucreaza cate 10-15 persoane. Un astfel de exemplu este constructia care se ridica pe strada Atelierelor nr. 37, unde de fapt se va construi un service auto," a mai precizat Eugen Bola. Conducerea ITM Constanta va face o sesizare catre Garda Financiara Constanta si Inspectoratul Judetean in Constructii, pentru a verifica legalitatea constructiilor de acest gen. In luna iunie, inspectorii ITM Constanta au aplicat sanctiuni si au dispus masuri cu termen de remediere pentru neacordarea repaosului saptamanal, nerealizarea masurilor dispuse in procesul verbal de control, precum si pentru netransmiterea Registrului de Evidenta a salariatilor in format electronic. De asemenea, au fost date amenzi si pentru neevidentierea orelor de lucru prestate de salariati, incalcarea legii privind incheierea in forma scrisa a contractului individual de munca, precum si pentru nerespectarea legii privind acordarea drepturilor salariale restante.

Inspectorii din cadrul Corpului de Control Securitate si Sanatate in Munca au verificat si ei un numar de 254 agenti economici si au dispus peste 440 de masuri de remediere a neconformitatilor constatate si 35 de sanctiuni contraventionale in valoare de 210.500 lei. Acestia au constatat ca angajatorii nu au realizat evaluarea riscurilor pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, nu au intocmit planul de prevenire si protectie si au completat necorespunzatoar fisele de protectie a muncii. De asemenea, agentii economici au mai fost amendati si pentru ca nu asigura echipamentul individual de protectie si nu asigura supravegherea medicala adecvata, la angajare, dar si periodic, pentru lucratori

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii