Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:32 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Lunea neagra

ro

03 Feb, 2011 11:58 845 Marime text

Inspectorii ITM Constanta au constatat ca cele mai multe accidente de munca se petrec la inceput de program si de saptamana

Cele mai multe victime sunt de sex masculin, cu varste de peste 40 de ani

Specialistii au constatat ca angajatii din judetul Constanta sunt obositi inca din primele ore ale programului si chiar din prima zi de saptamana. Cele mai multe accidente de munca s-au inregistrat, anul trecut, in primele ore ale programului de munca, iar cele mai multe persoane implicate in astfel de evenimente sunt barbati. Directorul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) din Constanta, Eugen Bola, a declarat ca din numarul total de accidente - peste 200, petrecute anul trecut la diferite firme din judetul Constanta, 25 sunt accidente de traseu. De asemenea, au fost implicate in astfel de incidente aproape 30 de femei si 130 de de barbati. In urma analizelor efectuate s-a stabilit ca 39 de persoane erau necasatorite, 6 persoane divortate, 3 persoane vaduve si 108 casatorite. Specialistii pe probleme de Securitate si Sanatate in Munca sustin ca se remarca faptul ca numarul accidentelor creste direct proportional cu timpul de lucru efectuat. Astfel, 74 accidente de munca au avut loc in primele ore de la inceputul schimbului si 82 de accidente in ultimele ore de la inceputul schimbului.

Santierele navale, pe primul loc

Inspectorii de munca sustin ca in topul societatilor care au inregistrat cele mai multe accidente in anul 2010, sunt Santierul Naval Constanta, cu 9 evenimente de acest gen, si Daewoo Mangalia Heavy Industries cu tot atatea accidente. De asmenea, alte 5 incidente au fost inregistrate anul trecut in cadrul firmei Romnational si cate 4 la Enel Distributie Dobrogea si Schenker Romtrans Mol 1 Constanta Sud. Inspectorii de munca din Constanta spun ca cele mai multe accidentelor de munca au loc in prima zi din saptamana, ceea ce se presupune ca cei mai multi muncitori vin neodihniti inca din weekend sau mai exista posibilitatea ca acestia sa nu beneficieze de nici o zi libera pe saptamana, ceea ce ar explica starea de oboseala, aceasta fiind si una dintre principalele cauze ale evenimentelor de munca. De asemenea, specialistii constanteni spun ca cele mai multe evenimente nefericite se petrec in primele doua ore de program. Eugen Bola a mentionat ca, in cele mai multe incindete de acest gen, au fost implicate 44 de persoane cu varste cuprinse intre 41 si 50 de ani, iar pe urmatorul loc sunt persoanele cu varste cuprinse intre 31 si 40 de ani, iar pe ultimul loc sunt persoanele cu varste aproape de pensionare. Inspectorii de munca din Constanta au constatat ca persoanele tinere, cu varste cuprinse intre 21 si 30 de ani, sunt implicate in foarte putine evenimente de acest gen.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii