Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:51 19 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanta Dunarea da batai de cap autoritatilor constantene

ro

06 Jul, 2010 13:56 872 Marime text

Primarii nu au raportat pagube materiale insemnate si nici victime omenesti. Prefectul Palaz a fost instiintat de sutele de hectare cultivate si distruse de apele fluviului. Reprezentantul Guvernului a vizitat, ieri, localitatile Seimeni, Ghindaresti si Harsova.

Primarii localitatilor situate pe malul Dunarii au participat, ieri, la sedinta Comandamentului pentru Situatii de Urgenta, convocata de prefectul judetului Constanta, Claudiu Palaz.

De la intalnire nu a lipsit nici un edil. Cu totii au venit cu lectiile facute si au raportat situatia existenta, ieri, in localitatile pe care le administreaza.

Probleme exista in fiecare localitate, digurile au fost intarite, iar Comandamentele Locale functioneaza conform instructiunilor in caz de urgenta. Localitatea Oltina a fost, la ultimele inundatii, cele din anul 2006, grav afectata de cresterea nivelului Dunarii, insa primarul Gheorghe Chirciu a dat asigurari ca „istoria nu se va repeta”. „Daca digul nu cedeaza, nu vor fi probleme. De o bancheta solida, construita in calea apelor, este mare nevoie in zona localitatii noastre, insa, la acest moment, oricat ne-am dori, nu putem intra in zona inundabila. De aceea, doresc ca, dupa retragerea apelor, sa ne apucam de treaba in acest sens”, a spus primarul Chirciu.

O alta localitate care, in anul 2009, a fost trecuta pe lista localitatilor dunarene in care se inregistreaza pagube este Ostrov. La acest moment, daca nivelul apei va creste cu 30 cm, in zona inundabila vor fi probleme. „Sunt doua- trei locuinte in pericol, respectiv aproximativ 15 persoane, dar vom face toate lucrarile de aparare a acestora”, a spus primarul comunei Ostrov, Niculae Dragomir. De altfel, Primaria Ostrov a executat, in primavara acestui an, lucrari de plantare de arbori pe malul Dunarii, tot pentru intarirea digului in calea apelor.

Cu toate acestea, padurea din zona localitatii este inundata, iar primarul a cerut aproape 10.000 de saci pentru a-i aseza in calea apelor.

Solutii pentru apararea comunei Aliman

Primarul comunei Aliman, Gheorghe Topalu, a raportat prefectului ca la Dunareni – localitate unde au existat probleme de fiecare data cand a crescut nivelul Dunarii – nu sunt probleme majore. Nici la Vlahi nu mai exista problemele din anul 2006, atunci cand apa a spart digul construit. „Acum, in zona satului Vlahi si pana la Rasova, exista un dig solid, din beton, care a fost construit imediat dupa retragerea apelor, la inundatiile din 2006”, a precizat primarul Topalu.

La randul sau, primarul comunei Rasova, Mihalache Neamtu, a comunicat ca „daca prognozele se adeveresc, atunci nu vor fi probleme”.


Ale cui sunt digurile?

O situatia interesanta a fost adusa in discutie de primarul de la Rasova si se refera la „proprietarii digurilor”. „Este important sa stim ale cui sunt digurile, deoarece tot acestia ar trebui sa le si intretina. Noi facem reparatii de fiecare data, insa altii sunt cei care raspund direct de acestea”, a spus Neamtu. Ca raspuns, prefectul i-a dat asigurari ca vor fi facute cercetari si lucrurile se vor rezolva.

Nici la Cernavoda lucrurile nu sunt deloc imbucuratoare. Este cunoscut faptul ca, la orice ploaie mai mare, centrul orasului este inundat, insa, de data aceasta, gluma s-a ingrosat intr-atat incat agentii economici din zona de centru a orasului si-au asezat sacii plini cu nisip chiar in fata sediilor.

Primarul Mariana Mircea i-a transmis prefectului ca nivelul Dunarii a tot crescut, digul se tot inalta, insa nimeni nu stie pana cand. In acest moment, 8 familii sunt in pericol, toate aceste locuinte fiind deja infiltrate de apa. De asemenea, infiltratii sunt si la Topalu si Ghindaresti.

Sute de hectare de culturi, distruse

O alta localitate inscrisa pe harta celor calamitate la ultimele inundatii este Seimeni. Primarul Lucian Blaj a spus ca, de aceasta data, nu poate vorbi de gravitatea inundatiilor din anul 2006, dar, cu toate acestea, 300 ha de terenuri au fost distruse, pana acum, iar 20 de gospodarii, inundate. De asemenea, in satul Dunarea, Drumul Judetean este in pericol.

Cele mai mari probleme de pana acum sunt la Harsova. Administratia orasului cauta solutii pentru cele 30 de case din zona Portului care au fost afectate de cresterea nivelului Dunarii. Primarul Tudor Nadrag i-a raportat prefectului ca au fost deja inundate 1.500 ha, dintre care jumatate, cultivate. „In Port, am solicitat si ajutor de la RAJA, care ne-a dat pompe pentru a mentine nivelul scazut al apei”, a specificat edilul de la Harsova.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii