Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:30 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Coplesiti de hoti

ro

19 Jan, 2011 12:01 1265 Marime text

Politistii din Cerchezu nu mai fac fata atacurilor date de hotii de cablu

Postul local are doar trei agenti, care trebuie sa patruleze pe o arie ce depaseste 7.200 de hectare

Comuna Cerchezu e situata chiar langa granita cu Bulgaria, iar acest lucru este sesizabil imediat. Din cauza lipsei semnalului, „mobilele" trec automat in retelele de telefonie ale vecinilor, iar puzderia de masini inmatriculate la vecini intareste impresia ca nu te mai afli in tara. Din nefericire, furturile si magariile autohtone te aduc rapid cu picioarele pe pamant, oricat de optimist ai fi in privinta viitorului.

Agent sef Florin Savu este sef de post in localitatea cu pricina si, alaturi de alti doi colegi, Ionut Andruta si Marius Balan, trebuie sa vegheze la linistea satelor Cerchezu, Cascioarele, Viroaga si... Magura, ultima localitate devenita notorie dupa cazul Bahaian. Distantele de parcurs sunt impresionante, desi, strict statistic, cei trei politisti deservesc doar 1.524 de locuitori. Suprafata de 7.267 de hectare, dar si faptul ca uriasele campuri sunt strabatute de fel de fel de retele de apa, telefonie sau electricitate fac din munca lor un veritabil chin. Ultimele doua retele sunt realmente luate cu asalt de hoti, tot mai dibaci si tupeisti, care stiu ca legislatia e mai mult decat permisiva. Din nefericire, cu toate eforturile celor trei politisti, razboiul pare pierdut, mai ales daca nu se va schimba ceva.

„Pe hartie suntem trei oameni din 1987. Asa s-a stabilit atunci si, scriptic, asa a ramas. In practica am fost si mai putini, acum doi ani revenind la schema completa dupa trei ani in care am fost nevoiti sa ne descurcam in doi oameni. Niciodata mai multi. Timp de doua luni pe an, comuna beneficia de un singur agent, asa ca va dati seama in ce conditii lucram", ne-a spus seful de post. La fel ca in alte cazuri similare, Florin Savu considera munca la un post comunal de politie ca pe o veritabila incercare, doar pasiunea pentru meserie pastrand oamenii in sistem.

„Nu avem program, nu avem acces la sistemul informatizat iar fara ajutorul primariei am fi stat intr-o darapanatura. Timp de doi ani, cat autoritatile si-au permis sa plateasca angajati ai politiei locale, lucrurile au mers extraordinar. Acum, desi nu avem cazuri grave, ne confruntam cu o problema fara rezolvare: furturile de cabluri", a completat politistul.

Astfel, numai in ultimele luni s-au furat mii de metri de cablu telefonic. Desi s-au organizat pande, hotii s-au dovedit atat de rabdatori incat au atacat reteau de telefonie abia dupa incheierea actiunii politiei. Excelent dotati, cu unelte speciale pentru taierea si strangerea acestor cabluri, hotii au provocat pagube uriase. Au fost prinsi ulterior insa prejudiciul nu a putut fi recuperat pentru ca „sarmele" au fost facute bucati.

„Suntem depasiti de fenomen pentru ca nu avem cum sa patrulam pe o arie asa intinsa si in componenta actuala. Daca intram in Schengen am fi primit o gura de oxigen pentru ca cei de la Frontiera ar fi trebuit sa ne ajute. Este singura speranta de mai bine", ne-a mai spus agentul sef.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii