Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:36 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Cartier de locuinte sociale in Tomis Nord

ro

08 Mar, 2011 12:42 2804 Marime text

Radu Mazare: "Eu cred ca Romania poate suporta 1.000 - 1.500 de euro pentru fiecare amarat care nu are casa si care doarme in bordeie, cartoane si case demolate".

Primarul municipiului Constanta, Radu Stefan Mazare, a demarat, ieri, un nou program de construire de locuinte. De data aceasta, vizati nu sunt tinerii cu domiciliu in Constanta, ci cazurile sociale inregistrare de administratia locala, 4.800 la numar pana in prezent. Conform declaratiilor lui Mazare, programul vizeaza construirea unor unitati locative modulare pentru cazurile sociale. Cartierul de locuinte Campus social „Henri Coanda" va fi amplasat pe o suprafata de teren de aproximativ 6 ha, in cartierul Tomis Nord, zona Graniceri, delimitat de strazile Tulcea, Stefanita Voda, Zmeurei, Politia de Frontiera. Locuintele se vor constitui in unitati locative cu o camera (25%), doua camere (50%) si trei camere (25%). In interiorul campusului vor mai fi construite: o cantina sociala cu functie de club cu activitate culturala format din 15 unitati modulare, un pavilion administrativ, un pavilion politie locala, un pavilion disensar, zona cu gratare pentru picnic, doua terenuri de sport cu functii complexe, spatii verzi, drumuri de acces.

In ceea ce priveste finantarea, se face din surse proprii de catre constructor/executant selectat in baza unei proceduri de achizitie publica, iar sumele investite vor fi rambursate din bugetul local in transe anuale/semestriale/trimestriale pe parcursul a 4 - 5 ani.

Pentru cei interesati, administratia va pune la dispozitie toate detaliile, imediat dupa ce proiectul va fi aprobat de Consiliul Local.

In ceea ce priveste investitia, primarul Mazare a precizat ca aceasta se ridica la valoare de aproximaiv 8 milioane de euro, iar proiectul inseamna un cartier de locuinte sociale P+2, in doua etape. „Este cel mai mare proiect social din Romania. Vom pune 2.000 de astfel de containere care inseamna, practic, 6.000 de oameni, insa pana la anul in martie discutam de 500, in septembrie 2012 alte 500 si in martie 2013 alte 500. Daca va mai fi nevoie, vom continua. (...) Cei foarte amaranti nu vor plati nimic, iar cei care au un venit cat de cat, vor achita doar apa si curentul. Cei care sunt tineri si reprezinta o etapa provizorie in viata lor vor plati si o chirie modica pana vor gasi alte solutii. Fiecare suflet de om ne costa intre 1.000 -1.500 de euro maxim acest proiect", a precizat primarul la prezentarea proiectului, imediat dupa ce, personal, a vizitat mai multe familii care locuiesc in conditii greu de imaginat. Este si cazul unei familii cu cinci copii care traieste intr-un bordei in zona Pescarie, chiar pe malul marii. Nici unul dintre adulti nu are un loc de munca stabil si nici nu au avut vreodata vreo locuinta. Traiesc doar din alocatia copiilor, cel mai mic copil are doar 6 luni, iar cel mai mare 11 ani. Familia va intra in programul administratiei locale, la fel ca si alte familii din zona Piata Ovidiu, care isi vor depune dosarele, conform programului.

Locuintele modulare vor veni facute din fabrica si vor fi asamblate P+2, cu pasarele de urcare intre ele. „Daca este nevoie, vom adauga pana cand vom rezolva problema celor aproape 10.000 de oameni care nu au unde sa stea din municipiul Constanta. Tipul asta de constructii se practica in toata lumea; in Olanda este cel mai mare campus universitar din containere. Este si un tip de arhitectura din containere. In Anglia, Germania, America - o solutie care a fost adoptata pentru ca este ieftina si se poate face rapid. (...) Eu cred ca Romania poate suporta 1.000 - 1.500 de euro pentru fiecare amarat care nu are casa si care doarme in bordeie, cartoane si case demolate", a completat primarul.

http://observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • aM 09 Mar, 2011 10:24 S-a deschis petitia: Nu vrem ghetou de containere in Tomis Nord. Puteti semna petitia la adresa: www.petitieonline.ro/petitie/nu_vrem_ghetou_de_containere_la_graniceri-p35797059.html