Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:42 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Cargou scufundat in Marea Neagra

ro

02 Sep, 2010 13:50 1106 Marime text

Neglijenta sau naufragiu premeditat?

Vasul incarcat cu fier vechi a naufragiat ieri in apropierea portului Constanta

Echipajul a fost preluat de un remorcher si nimeni nu a fost ranit in incident

Autoritatile romane au demarat cercetarile in cazul naufragiului cargoului sub pavilion turcesc „Medy", care s-a scufundat ieri in apropierea portului Constanta. Desi, deocamdata, nu se cunosc prea multe despre conditiile in care s-a scufundat vasul, cele mai vehiculate ipoteze fiind o greseala la incarcare sau scufundarea intentionata a cargoului pentru incasarea primei de asigurare. Prima varianta pare cea mai apropiata de realitate. „Nu se poate vorbi despre supraincarcarea navei (n.r. de obicei incidentele in care sunt implicate navele turcesti au la baza aceeasi cauza: incarcarea cu lemn sau fier vechi peste limita maxima admisa). Cargoul era incarcat la jumatate din capacitate", a precizat Paul Branza, directorul Autoritatii Navale Romane, care a adaugat ca este posibil ca o bucata masiva de fier din magazie sa fi lovit in mod repetat corpul vasului, in conditiile in care rafalele de vant au inclinat puternic cargoul, si astfel sa fi provocat gauri in bordaj. Nu este exclusa insa nici varianta unei scufundari intentionate, mai ales ca vasul era incarcat cu 3.247 tone de fier vechi, in conditiile in care capacitatea sa era de 6.000 tone deadweight. Asa cum am mentionat mai sus, este o practica obisnuita ca navele sa fie „cocosate" peste limita admisa pentru ca armatorul sa obtina un profit cat mai mare.

„Medy" este, cel putin pentru terminalele de fier vechi din portul Constanta, un caz cum rar intalnesti, respectiv un cargou turcesc incarcat la jumatate. In fine, declaratia de ieri a directorului Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare, Ion Voicu, incurca, daca putem spune asa, si mai mult lucrurile. „Nu am mai reusit sa salvam nava, desi speram sa o putem face. Chiar in momentele in care incercam sa facem legaturile pentru a o putea tracta, a inceput sa ia apa puternic. Se pare ca usile erau deschise la bordul navei si dupa ce s-a inclinat, a luat apa si in doua - trei ore s-a scufundat", a declarat Voicu. In practica marinareasca nu exista situatie in care vasul sa navige, sau mai rau, sa aiba probeleme de stabilitate, iar echipajul sa stea cu usile sau capacele magaziilor deschise. Ori, chiar daca erau speriati, navigatorii aveau timp berechet sa asigure etanseitatea corpului navei.

„Medy" a parasit, marti spre miercuri noaptea, portul Constanta. „In jurul orei 03:10, nava M/V Medy, sub pavilion Turcia, avand 3.247 tone fier vechi la bord, plecata din portul Constanta-sud, dana 115/116, cu destinatia Istanbul, a anuntat VTS Constanta, in canalul 67, ca ambarca apa din motive necunoscute. Nava s-a inclinat cu circa 20 de grade, fiind in pericol de scufundare. La bordul acesteia se aflau 17 membri de echipaj... La ora 12.52 LT, M/V Medy, sub pavilion Turcia, s-a scufundat in pozitia 44?00`36" N, 028?45`29" E", se arata in comunicatul ANR. Echipajul a fost preluat de un remorcher si nimeni nu a fost ranit in incident. Dupa scufundare, la suprafata apei au aparut pete de hidrocarburi, insa interventia echipajelor Depol a fost dificila din cauza vantului. In prezent, zona este monitorizata.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii