Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:56 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Captivi adancurilor, pentru trei luni

ro

14 Dec, 2010 12:05 1278 Marime text
A fost gasit trupul unuia dintre scafandri disparuti pe epava Medy

Din primele informatii, ar fi vorba despre Catalin Ispas

Corpul neansufletit al unuia dintre cei doi scafandri dati disparuti la inceputul lunii septembrie a fost adus, ieri dupa-amiaza, la mal, ocazie cu care criminalistii au facut o prima expertiza. Echipamentul de scufundare descoperit odata cu cadavrul a fost verificat si, din primele cercetari, acesta s-a dovedit a fi inca functional, desi a stat patru luni sub apa. Robinetul instalatiei de oxigen era pe pozitia deschis, semn ca scafandrul a utilizat ultima rezerva de aer. De asemenea, restul echipamentului parea, la prima vedere, intact. Anchetatorii au examinat cu atentie buteliile de oxigen, care nu prezentau urme de lovire si care, desi aveau seriile stantate, nu s-a putut stabili carei firme apartin. Odata cu echipamentul, a fost recuperata si camera de luat vederi cu care scafandrii filmau sub apa in momentul accidentului. Aceasta din urma ar putea fi proba decisiva in stabilirea cauzelor in care s-a produs incidentul subacvatic, pentru ca aparatul se pare ca a functionat pana la epuizarea bateriilor iar, daca se pot recupera imaginile, criminalistii ar putea reconstitui accidentul. Dupa aproximativ o ora si jumatate de cercetari la bordul navei, criminalistii constanteni au ambalat cu grija toate obiectele gasite asupra scufundatorului si, binenteles, cadavrul.

Reamintim ca ieri dimineata, angajatii firmei turcesti, care de aproape zece zile actioneaza pentru scoaterea combustibilului din tancurile epavei Medy, au identificat o mana de om, de care era prins un computer subacvatic, in compartimentul masini. A fost anuntata Autoritatea Navala Romana, iar Capitania Zonala Constanta a contactat Politia si Parchetul. Nava Opal, apartinand Agentiei de Salvare Vieti Omenesti pe Mare, la bordul careia s-au ambarcat politisti, procurori si scafandri, s-a deplasat la epava si a adus la suprafata cadavrul.

Primele indicii- Catalin Ispas

Desi nu exista nici o varianta oficiala in acest sens, se pare ca trupul adus la suprafata apartine lui Catalin Ispas, pentru ca acesta s-a scufundat cu camera de luat vederi asupra sa. In plus, colegii acestuia au recunoscut elemente din echipamentul scufundatorului. Identitatea cadavrului va fi stabilita insa dupa expertiza medicilor legisti.

Locotenentul Catalin Ispas, de 27 ani, angajat al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dobrogea si Cristian Zarafu, de 37 ani, fost scafandru ARSVOM, au disparut in seara zilei de 9 septembrie, in timp ce inspectau epava cargoului Medy. Cei doi erau colaboratori ai firmei de scufundari Hunters, care efectua inspectii la nava. Operatiunile de cautare au inceput imediat, insa conditiile meteo nefavorabile si curentii subacvatici au ingreunat cautarile. Familiile scafandrilor disparuti au facut nenumarate demersuri pentru cautarea victimelor si acuza autoritatile ca nu s-au implicat indeajuns in acest caz. Acestea au actionat in instanta institutiile cu raspunderi in domeniu si pana in prezent au pierdut procesele. Ramane de vazut insa ce intorsatura vor lua lucrurile odata cu identificarea primul scafandru si eventual descoperirea celui de-al doile cadavru in maruntaiele epavei.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii