Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:31 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Au schimbat catalogul cu sapa

ro

16 Sep, 2010 14:07 692 Marime text
Jale in invatamantul local!

60 de dascali constanteni au plecat sa munceasca in strainatate

Foarte multi dintre ei opteaza pentru joburi in agricultura sau posturi de baby sitter

Saracia si nesiguranta zilei de maine sunt doua ingrediente sociale sigure pentru ca din ce in ce mai multi dascali sa-si paraseasca, temporar, catedrele. Este vorba de cadre didactice titulare, care au dreptul sa-si pastreze timp de un an de zile catedrele. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Constanta, pana in prezent, au fost depuse 60 astfel de cereri pentru concedii fara plata.

Profesorii care si-au depus astfel de cereri intentioneaza sa plece la munca in strainatate pana anul viitor, cand spera ca salariile vor mai creste in invatamant. Locurile ramase libere vor fi completate de suplinitori, in ordinea notelor luate la examenele de suplinire. Catedrele care vor fi ocupate de suplinitori sunt diverse. Au renuntat sa mai predea, de exemplu, dascali de romana, istorie, engleza, franceza, educatie fizica sau muzica. Au depuse, de asemenea, cereri pentru concedii fara plata educatoare si invatatoare.

Toti acesti angajati din invatamant au ajuns la aceasta decizie din cauza salariilor foarte mici pe care le primesc. Cel mai greu este pentru cei care predau in unitati de invatamant din mediul rural si care isi platesc din buzunar naveta. Asa se face ca unii dascali mai raman in mana cu maximum 200 de lei.

Cu decizia de concediu fara plata, semnata de inspectorii de spcialitate si avizata la departamentul Resurse Umane, profesorilor nu le mai ramane decat sa gaseasca alternative mult mai bune de a supravietui. Nu mai conteaza, in acest caz, diploma de studii superioare sau diploma de masterat. Important este ca, timp de un an de zile, acestia sa-si rotunjeasca veniturile pentru a-si putea plati ratele la banci si pentru a-si intretine familiile. Odata ajunsi in strainatate, foarte multi opteaza pentru munca in agricultura sau posturi de baby sitter.

La nivel national, mii de dascali titulari si-au facut cereri pentru concedii fara plata.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii