Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:22 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Administratia locala, la mana prefectilor

ro

09 Nov, 2010 12:23 933 Marime text
Peste 2.000 de comune si orase ar putea fi desfiintate daca proiectul de lege initiat de PDL si sustinut de Guvern va trece de votul Parlamentului

In ceea ce priveste judetul Constanta, inca nu se stie nimic concret

Vestea unui nou proiect de lege controversat face inconjurul tarii si agita apele in randul administratiilor locale. Potrivit PDL, cu sustinerea Guvernului, peste 30% din orasele Romaniei si aproape 60% din comune ar putea fi desfiintate. Initiativa ii apartine senatorului PDL Nicolae Dobra, sprijinit de Executiv, iar parlamentarul si-a sustinut documentul ca pe unul care ar reduce cheltuielile cu salariile angajatilor administratiilor locale din intreaga tara. Ingrijorator este ca aceasta initiativa, odata devenita lege ar putea intra in vigoare de la inceputul anului electoral 2012. Dobra a declarat ca initiativa sa va salva de la faliment mai multe administratii locale, restul urmand sa aiba salariile asigurate si sa primeasca mai multe fonduri pentru investitii.

Cum ar decurge implementarea acestui proiect portocaliu? Foarte simplu! Se urmareste mutarea centrului administrativ din teritoriu in jurul Institutiei Prefectului, iar consecintele ar putea urmatoarele: desfiintarea a peste 100 de orase si mai mult de 2.000 de comune. Concluzia- revenirea la forma administrativa din vremea comunismului!

Potrivit documentului constituit in proiect de lege, o comuna trebuie sa aiba cel putin 5.000 de locuitori cu drept de vot, iar orasele vor fi centre administrative doar daca detin 10.000 de locuitori.

In prezent, exista 2.630 de comune, insa potrivit proiectului 2.103 ar putea disparea, iar din cele 117 orase, 317 risca sa fie desfiintate trecand la statutul de sate si respectiv comune, daca initiativa devine lege.

Prefectul studiaza documentul

Contactat telefonic, prefectul judetului Constanta, Claudiu Palaz, a declarat ca nu a studiat inca proiectul, insa va face acest lucru in perioada imediat urmatoare si va face precizarile necesare atunci cand va avea mai multe informatii. „Nu am studiat documentul, o voi face in perioada imediat urmatoare si voi reveni cu informatii legate de acest subiect", a comentat reprezentantul Guvernului in teritoriu despre acest subiect.

Ce spun primarii constanteni?

Sefii administratiilor publice locale refuza acest proiect si catalogheaza descentralizarea ca fiind cea mai mare dovada a democratiei.

Primarul orasului Negru Voda, Ion Nicolin, in vremea comunistilor... Raionul Negru Voda, a declarat pentru „Observator" ca „si daca spune primarul Nicolin ca nu este de acord cu aceste tranformari, actualii guvernanti tot ce stiu fac, asta chiar daca ne intoarcem in timp...". „Sunt absolut de acord cu autonomia, descentralizarea si orice alt mod prin care administratiile actuale sa-si urmareasca propriile strategii de dezvoltare. Ce facem? O luam de la capat cu Raionul Negru Voda? Toti au aceleasi drepturi, castigate prin democratie in urma cu 20 de ani. E ca si vorba aia veche: cu cat mai multi copii, cu atat mai multe probleme... Nu e drept, insa si daca spune primarul de la Negru Voda ca nu e de acord, ei tot ce urmaresc fac!", a declarat Ion Nicolin.

De altfel, interesante ar fi fost si punctele de vedere ale altor primari in aceeasi barca, gen Murfatlar (George Cojocaru) sau Harsova (Tudor Nadrag), insa nici unul dintre acesti edili nu a raspuns insistentelor telefonice venite din partea „Observator". Suntem convinsi ca subiectul nu va ramane intr-un sertar, ci dezbatut amplu in perioada urmatoare, astfel incat vom reveni cu alte declaratii din teritoriu.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii