Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:14 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa 2011, "un an catastrofal"

ro

20 Jan, 2011 11:57 800 Marime text

Primaria municipiului Constanta va efectua un sondaj prin care constantenii vor fi consultati in ceea ce priveste prioritatile anului in curs

Potrivit edilului Radu Mazare, bugetul este unul foarte mic, iar prognozele „groaznice"

Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a vorbit, ieri, intr-o conferinta de presa despre prioritatile anului 2011 si cum vor fi acestea inscrise in programul administratiei. Pentru o mai buna colaborare cu cetatenii, edilul doreste ca in perioada urmatoare sa fie efectuat un sondaj de opinie prin care locuitorii Constantei vor decide ce lucrari sunt prioritare in vederea executiei.

De asemenea, constantenii vor mai avea propria opinie de care administratia condusa de Radu Mazare va tine cont si in ceea ce priveste realizarea bugetului pe anul in curs. „Mi-am propus ca activitatea Primariei sa fie stiuta de constanteni, iar varianta aleasa pentru a ajunge la rezultate pozitive este sondajul administrativ. Va fi un an catastrofal, cu foarte putini bani la primarie. Facem sondajul pentru a sti unde ducem acei bani putini pe care ii avem in acest an", a declarat primarul Mazare.

Edilul a precizat ca vina „scaderii veniturilor in anul 2011 ii apartine lui Emil Boc, care a redus cota din impozitul pe venit". „Comparat cu anii trecuti, 2011 va fi unul in care prognoza veniturilor este groaznica. Spre exemplu, in luna ianuarie 2010, Constanta avea din impozit aproape 240 miliarde de lei vechi (56 milioane euro), iar in aceasta luna ajungem la 180 miliarde (42 milioane euro), asta insemnand cu 30% mai putin. Din aceste procente, 11 a redus Boc, iar restul a venit de la sine, dupa bunul mers al lucrurilor din Romania", a mai declarat primarul Constantei.

O alta cauza a scaderii veniturilor de la bugetul local este si neplata impozitelor pe proprietate, dupa cum mai spune Mazare. Daca in 14 ianuarie 2010, Primaria Constanta avea 28 de miliarde de lei vechi incasati din impozitul pe proprietate, in 2011 cifrele sunt cu mult mai mici. „Nu au oamenii bani sa plateasca, nici nu le mai pasa de reducerile propuse pentru primul semestru al anului. (...) Ce sa mai vina investitorii, ca firmele de constructii sunt la pamant. Noi nu producem, doar cheltuim si in ultmul an in Constanta s-a construit foarte putin. Din pacate, Romania nu reprezinta o atractivitate pentru investitori, dar se duc la bulgari si la turci ca au conditii mult mai bune", a completat primarul Radu Mazare si nu a uitat sa spuna ca de la Guvern spre Constanta nu au fost trimisi bani. Primarul a facut si o comparatie. El a vorbit despre primaria Brasov unde primar este unul dintre membrii PDL, spre care au fost dirijate 516 miliarde de lei vechi. „Pentru Primaria Constanta, canci!", a comentat primarul.

Nici cand vine vorba despre plata subventiilor nu exista cuvinte de lauda la adresa Executivului, care trebuia de mult timp sa trimita spre administratiile locale sumele ce reies din calculele la subventia pentru energia termica. Numai pentru anul 2010, datoria Guvernului fata de municipalitatea constanteana se ridica la „220 de miliarde de lei vechi". In total, datoria este de 340 de miliarde de lei vechi.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii