Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:05 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Oameni in cuptor

ro

12 Aug, 2010 13:52 544 Marime text

Meteorologii au emis, ieri, o avertizare cod galben de temperaturi ridicate, peste 35 de grade Celsius, în intervalul 12 – 14 august. Vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiaza, iar indicele de confort termic ITU va depăşi pragul critic de 80. În aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii recomandă tuturor agenţilor economici să îşi readapteze programul de lucru în zilele cu temperaturi ridicate, astfel încât să protejeze sănătatea angajaţilor, mai ales în sectoarele unde se lucrează în aer liber sau acolo unde este vorba despre aglomerări sau spaţii închise, aşa cum este cazul industriei textile sau al industriei metalurgice, brutării etc. Angajatorii trebuie să reducă intensitatea şi ritmul activităţii fizice în zilele cu temperaturi înalte. De asemenea, este bine să asigure ventilaţia la locurile de muncă şi să se permită alternarea efortului dinamic cu cel static, precum şi a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite. Angajatorul are obligaţia de a asigura apă, câte 2 – 4 litri/pers/schimb, de a asigura echipamentul individual de protecţie şi duşuri.

Angajaţii ard de căldură

În realitate, lucrurile stau cu totul altfel decât recomandările ministerului. În patiserii şi brutării nu există o ventilaţie corespunzătoare, şi aceasta în condiţiile în care şi afară, dar şi-n unitate este ca-n cuptor. „Atât în unele brutării şi patiserii din Constanţa, cât şi în cazul altora de pe litoral am lăsat angajatorilor măsuri obligatorii, prin care le-am solicitat să rezolve problema cu ventilaţia“, a precizat şefa serviciului de Sănătate şi Securitate în Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă, Dumitra Radu. Au scăpat uşor angajatorii, în condiţiile în care salariaţii ard de căldură. De altfel, inspectorii de muncă nu au amendat până ieri niciun patron legat de nerespectarea condiţiilor de muncă pe timp de caniculă, deşi motive de amendă există. Ieri, pentru a reuşi să respire, angajaţii simigeriilor din Constanţa propteau uşa unităţii cu un scaun pentru a fi siguri că ea rămâne permanent deschisă. Artificiul nu-i ajuta cu nimic, în condiţiile în care şi înăuntru, şi afară era cuptor. „Ce să facem, acestea sunt condiţiile. Nici să leşinăm nu avem voie, că ne dă afară“, au mărturisit angajatele. Culmea este că brutăriile sau patiseriile respective deţin aparate de aer condiţionat, însă patronul refuză să-l pornească din considerente legate de criza financiară. Să nu uităm că şapte persoane au decedat la Constanţa din cauza caniculei, iar două dintre ele şi-au pierdut viaţa la locul de muncă, întrucât lucrau în condiţii de temperaturi foarte înalte.

85 de copilaşi „insolaţi“

Medicii pediatri din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa s-au confruntat, într-o singură zi, cu peste 85 de cazuri de copii deshidrataţi ca urmare a expunerii îndelungate la soare. Micuţii au vârste cuprinse între doi ani şi patru ani. Conducerea SCJU a tras un semnal de alarmă în aceste cazuri şi îi sfătuieşte pe părinţi să fie conştienţi de riscuri atunci când îşi lasă prea mult timp copiii în soare. Alţi 17 copii au fost internaţi în Clinica de Pediatrie cu insolaţie. Managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână, îi sfătuieşte pe adulţi să le dea micuţilor să bea cât mai multă apă, să nu îi ţină în soare sau la temperaturi ridicate, precum şi să evite să le dea băuturi reci sau mâncare neadecvată vârstei lor, cum ar fi shaworma, pizza sau sandwich-uri.

www.lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii