Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:12 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Litoralul (nu e) pentru Toţi (hotelierii)

ro

31 Aug, 2010 13:30 482 Marime text

40% dintre cele peste 150 de hoteluri de pe litoralul românesc se închid începând cu 1 septembrie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Traian Bădulescu, hotelierii încheie activitatea treptat. Astfel, o parte trag obloanele pe data de 1 septembrie, alţii – pe 15 septembrie. Deşi mai ţin deschis până la data de 12 septembrie sau funcţionează în regim permanent (peste 40 de hotelieri de pe litoral au activitate întreg anul), sunt hotelieri care, din considerente financiare, au refuzat să intre în programul „Litoralul pentru Toţi“, ce debutează la 1 septembrie şi oferă sejururi de 6 zile la preţuri acceptabile. O statistică ANAT arată că din cele peste 150 de unităţi hoteliere de pe litoral, numai 68 se află la ora actuală în program. Cei mai mulţi care s-au aventurat în program provin din staţiunea Mamaia. Vorbim de 20 de hotelieri din cei peste 60 prezenţi în staţiune. Dacă în staţiunea Mamaia hotelierii îşi încearcă norocul şi dau o şansă extinderii sezonului estival, în sudul litoralului rămân, în principal, deschise unităţile hoteliere din staţiunile unde există baze de tratament precum Eforie Nord şi Mangalia.

“Nu o să am niciodată full în septembrie”

De ce nu vor hotelierii „Litoral pentru Toţi“? „Nu am fost niciodată înscrişi, cred că nu este rentabil“, a menţionat Ramona Cîrnaţiu, director Complex „Flacăra“ din Eforie Sud. Ramona Cîrnaţiu va închide hotelul la 12 septembrie. Ea susţine că şi-au făcut calculele la sânge şi, la cum se face turism în Eforie Sud, nu-şi va scoate cheltuiala. „Programul nu ţine la Eforie, unde turiştii vin doar la început de sezon. Nu o să am niciodată full în septembrie, iar pentru 2 – 3 camere închiriate nu are rost să intru în program, ies în pierdere“, a explicat Cîrnaţiu. Traian Stan, directorul hotelului „Tismana“ din Jupiter este de aceeaşi părere, în plus ar fi aşteptat din partea agenţiilor de turism să-i ofere ceva garanţii cu privire la numărul de turişti. „Am fost şi anul trecut în program şi anul acesta în lunile mai-iunie. Am avut doar 5 camere închiriate! Închid la 12 septembrie“, a menţionat directorul de la „Tismana“. Hotelierii care s-au înscris nu sunt nici ei siguri că au făcut o alegere înţeleaptă. „Săptămâna trecută am decis să intrăm în program. Pentru 1 septembrie avem în prezent doar câteva camere ocupate. Dacă va merge aşa nu ne vom acoperi cheltuielile“, a precizat Laura Amet, directorul „Bavaria Blu“ din Mamaia.

Din ce în ce mai rău

Sezonul estival ce tocmai s-a încheiat a fost atipic şi a mers slăbuţ, susţin hotelierii. Pentru anul viitor, aşteptările sunt şi mai mici din cauza disponibilizărilor şi reducerii salariilor din acest an. „Nu avem cum să fim optimişti şi să credem că anul viitor va fi mai bine, când peste tot se aude numai de disponibilizări“, a menţionat directorul de la „Tismana“. Totodată, a fost un sezon al concediilor de weekend. Dar nici zilele din timpul săptămânii nu au fost ocolite de turişti, însă, faţă de anii trecuţi, aceştia au venit în timpul săptămânii doar pentru câteva zile. „A fost un sezon atipic, atunci când ne aşteptam să vină turiştii nu au venit. Atunci când nu ne aşteptam au venit, tocmai de aceea nici nu avem încă făcut un calcul privind gradul de ocupare. Ce pot să vă spun este că am avut cu 20% mai puţini turişti decât anul trecut“, a precizat hotelierul Traian Stan. Directorul de la „Tismana“ şi-a arătat şi nemulţumirea de a nu fi intrat în posesia unei porţiuni de plajă. „Nu am fost la licitaţia plajelor şi nici nu mai încercăm nimic atâta timp cât există clasă politică în România. Să închiriezi o porţiune de nisip pentru trei luni de zile nu rentează. Dacă o luam pe 10 ani era altceva“, a afirmat Traian Stan.

www.lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii