Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:17 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Învăţământul gratuit… costă!

ro

26 Aug, 2010 13:38 756 Marime text

Mai sunt trei săptămâni până la debutul noului an şcolar. Cu buzunarele mai goale ca în alţi ani, părinţii trebuie să facă totuşi faţă cheltuielilor. Şi ca să le fie misiunea cât mai grea, premierul Boc le-a pregătit un TVA la produse mai mare cu 5%. Deşi Ministerul Educaţiei susţine întruna, de ani buni, că învăţământul este gratuit până în clasa a X-a, numai pentru uniformă, în cazul bobocilor, îmbrăcăminte şcolară şi rechizite, părinţii vor scoate minimum 700 – 800 lei din buzunar.

Magazinele – pregătite să ia banii părinţilor

Pentru a fi siguri că le vor asigura copiilor toate cele necesare, părinţii au început cumpărăturile de ceva timp. Magazinele s-au grăbit să apară şi ele cu oferta. În supermarketuri, uniformele sunt, de ceva timp, la raft, iar valoarea lor nu coboară sub 65 lei. Un calcul estimativ arată că, pentru uniformă, un bluzon, un pantalon, lenjerie intimă (şosete, maieuri…), încălţăminte şi treningul mult necesar pentru ora de sport, un părinte va cheltui 400 lei şi o sumă asemănătoare va fi necesară şi pentru rechizite şi caiete speciale, dacă vorbim de un boboc, manuale şi culegeri când ne referim la elevii din gimnaziu şi liceu. „Ne descurcăm greu, la fiecare salariu am luat câte ceva. Achiziţionarea rechizitelor am lăsat-o la urmă, pentru luna septembrie“, a precizat un părinte. Elevii care au fraţi mai mari nu se vor bucura de lucruri noi, le vor admira pe rafturile magazinelor şi cam atât. „Rechizite au rămas de la fratele lui mai mare. Vom încerca să cheltuim cât mai puţini bani“, a povestit un alt constănţean.

Şi fiţele costă!

Pe piaţă, tentaţiile sunt mari pentru copii şi primejdioase pentru bugetul familiilor. În vogă, anul acesta, sunt caietele premium cu imaginea Regelui Muzicii Pop, Michael Jackson, dar şi cele cu „Prince of Persia“. Sunt scumpe, susţin părinţii, care dau pentru un astfel de caiet A5, cu 48 de file, 3 lei. În mod normal, un caiet A 5, cu 48 de file, costă 1 leu! „Îi iau câteva caiete cu Michael. Nu am încotro, vor avea toţi colegii lui. De la regretata pierdere a starului, toţi copiii din clasă au devenit fani Michael, au postere cu el, ascultă muzica lui, sunt înnebuniţi“, a povestit un părinte. Ca să trimiţi un copil la şcoală trebuie achiziţionat şi ghiozdanul. În funcţie de dimensiuni şi imaginile imprimate, ghiozdanele costă între 30 şi 130 lei. Preţul penarelor porneşte şi el de la 3 lei, dar poate ajunge uşor, în funcţie de caracteristici, imprimeu, la preţ de ghiozdan (30-40 lei). Cheltuielile desigur că nu se opresc aici pentru părinţi! După pregătirea debutului de an şcolar, urmează zeci de alte costuri ale învăţământului „gratuit“. Unităţile de învăţământ nu vor ezita să solicite elevilor fondurile pentru reparaţii, fondul clasei.

www.lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii