Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:17 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnalul de Constanţa Pescăriile din nordul litoralului românesc, dotate cu dispozitive acustice pentru salvarea delfinilor

ro

20 Jul, 2011 11:53 693 Marime text

Săptămâna trecută, reprezentanţii ONG „Mare Nostrum" au organizat o întâlnire cu pescarii de la Sulina, cărora le-au fost explicate beneficiile amplasării dispozitivelor acustice pe plasele de pescuit. La întâlnire au participat reprezentanţi ai INCDM „Grigore Antipa", reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură Constanţa, precum şi reprezentanţi ai pescăriilor din zonă.

„Mare Nostrum" a organizat „Masa Rotundă" destinată pescarilor din zona de nord a litoralului românesc. Evenimentul a avut loc în sala de conferinţe a primăriei din Sulina şi a avut ca scop informarea pescarilor cu privire la utilizarea unor metode alternative de pescuit, în vederea conservării biodiversităţii marine. În cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte referitoare la beneficiile amplasării dispozitivelor acustice pe plasele de pescuit. Celor prezenţi li s-a explicat că folosirea acestor dispozitive ar reduce semnificativ numărul delfinilor capturaţi accidental, reducând în acelaşi timp şi numărul plaselor rupte de aceste mamifere în încercarea de a se elibera. Pescarilor prezenţi li s-a realizat o prezentare detaliată a modului în care funcţionează dispozitivele acustice, li s-au prezentat fişe de monitorizare şi li s-a adus la cunoştinţă existenţa numărului gratuit Telverde prin intermediul căruia pot semnala prezenţa delfinilor. Proiectul urmăreşte, în primul rând, creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei locale cu privire la ameninţările la viaţa delfinilor din Marea Neagră, dar şi sprijinirea comunităţii pescarilor pentru reducerea numărului de delfini capturaţi accidental în plasele pescăreşti.

„Scopul acestei întâlniri a fost de a informa comunităţile de pescari cu privire la existenţa unor modalităţi de pescuit prin intermediul cărora pot proteja populaţiile de deflini din Marea Neagră. Au fost destul de receptivi, mai ales că este şi în beneficiul acestora să evite capturarea accidentală a delfinilor, având în vedere că aceştia le rup de cele mai multe ori plasele în încercarea de a se elibera. Succesul a fost cu atât mai mare cu cât am reuşit să îi determinăm să amplaseze pe plasele lor 10 din cele 50 de dispozitive acustice de îndepărtare a delfinilor. În perioada următoare, alte patru pescării vor beneficia de aceste dispozitive, momentul exact al amplasării acestora fiind determinat de condiţiile meteorologice. Sperăm, totuşi, ca şi ceilalţi pescari să fie receptivi şi să conştientizeze beneficiile reciproce care rezultă din utilizarea acestor metode de pescuit", a declarat Mihaela Cândea, director executiv ONG „Mare Nostrum".

Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, Axa Prioritară 4, având valoarea totală de 669.930,17 lei, din care valoarea eligibilă este de 550.047,1 lei (finanţare nerambursabilă FEDR şi buget de stat), iar valoarea, alta decât cea eligibilă, este de 119.883,07 lei.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii