Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:29 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnalul de Constanţa Cernavodă se pregăteşte să facă faţă inundaţiilor

ro

19 Aug, 2011 11:54 1123 Marime text

Oraşul Cernavodă este una dintre localităţile judeţului care, la fiecare cădere abundentă de precipitaţii, se inundă. Zeci de locuinţe sunt inundate în fiecare primăvară şi toamnă, ceea ce nu este deloc plăcut pentru proprietari. Autoritatea publică locală a înţeles că lucrurile nu mai pot continua aşa, astfel că a demarat lucrările de reabilitare a sistemului de canalizare a apelor pluviale. De asemenea, în această perioadă se lucrează şi la extinderea sistemului de canalizare pe mai multe străzi.

„Reabilitarea canalizării pluviale în oraşul nostru era absolut necesară având în vedere configuraţia terenului, cu pante mari, şi ploile cu caracter torenţial. Canalizarea pluvială existentă este insuficient dezvoltată şi de aceea se produc frecvent inundaţii ale zonei centrale. În cazul unor precipitaţii cu intensităţi mari, zona cea mai afectată este strada Mihai Eminescu din cauza aportului de ape meteorice ce se scurg de pe străzile Anghel Saligny, Lt. I. Muşat, Seimeni. Se produce inundarea locuinţelor şi a magazinelor, uneori nivelul atingând înălţimea de un metru în cazul în care nivelul Dunării este ridicat şi ploile sunt torenţiale", spune edilul localităţii, Mariana Mircea.

Dar precipitaţiile nu sunt singurele care duc la inundarea oraşului Cernavodă; un alt factor care îi prinde mereu nepregătiţi pe locuitori şi pe reprezentanţii primăriei este nivelul Dunării atunci când acesta creşte.

Măsuri preventive

Analizând toate aceste situaţii nefavorabile dezvoltării oraşului şi confortului cetăţenilor, autoritatea locală a hotărât luarea de urgenţă a unor măsuri. S-a lucrat la reabilitarea colectoarelor existente şi la extinderea unor colectoare noi în zonele în care, până în prezent, nu a existat canalizare pluvială. Astfel, în zona portului s-au prevăzut canale transversale de preluare a apelor de pe străzile Canalului, Octav Băncilă, Călăraşi şi Gh. Asachi. De asemenea, pe strada Mircea cel Bătrân - pentru preluarea apelor ce se scurg de pe această stradă şi parţial de pe străzile Unirii, Dacia şi Anghel Saligny - s-au prevăzut canale transversale şi guri de scurgere. În zona străzii Mihai Eminescu s-a proiectat şi construit un colector principal nou. Mai mult decât atât, pentru protecţia împotriva inundării centrului s-a prevăzut, în zona de deversare a colectorului de pe strada Mihai Eminescu, o staţie de pompare a apelor pluviale, care va funcţiona numai în cazul creşterii nivelului apelor în Canalul Dunăre-Marea Neagră peste cota de deversare a colectoarelor pluviale. Pentru liniştirea apelor s-au prevăzut, de asemenea, o cameră de disipare a energiei cu rol de liniştire a vitezei apei şi un separator de nămol şi grăsimi. Lucrările de reabilitare şi extindere a canalizării pluviale fac parte dintr-un proiect în valoare de circa trei milioane de euro, implementat prin Compania Naţională de Investiţii şi care se va finaliza până la sfârşitul anului.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii