Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:05 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanta Tone de păcură revărsate pe străzile Constanţei

ro

01 Nov, 2010 12:23 780 Marime text

Peste două tone de combustibil s-au revărsat sâmbătă noapte pe străzile cartierului Kilometrul 5 din Constanţa. Angajaţii de la SC „Oil Terminal" SA au intervenit cu materiale absorbante şi au început să strângă păcura. Conducta spartă se află în zona străzii Theodor Speranţia, spre calea ferată care face legătura între Constanţa şi Mangalia. Potrivit autorităţilor, aici au loc numeroase spargeri şi furturi din conducte şi vagoane. Combustibilul nu este inflamabil.

În seara zilei de sâmbătă, 30 octombrie, în jurul orei 22,00, în urma unei avarii la conducta de transport păcură aparţinând SC „Oil Terminal" SA, în apropierea străzii Theodor Speranţia, câteva tone de păcură s-au scurs în sistemul de canalizare pluvială de pe stradă. Imediat, la faţa locului au ajuns reprezentanţii ISU „Dobrogea", SC RAJA SA Constanţa şi „Oil Terminal", care au şi demarat acţiunile de depoluare. Potrivit purtătorului de cuvânt al RAJA Constanţa, Irina Oprea, în urma intervenţiei rapide s-a reuşit delimitarea zonei poluate, în sensul că au fost închise vanele de legătură cu staţia de pompare SP0 şi Staţia de Epurare Constanţa Sud, astfel că cele două locaţii nu au fost afectate de poluare. „Cantitatea de produs petrolier scursă în sistemul de canalizare pluvială a ajuns în acvatoriul portuar prin dana 84, în zona Convex, unde Administraţia Portului Constanţa a montat baraje antipoluante", a precizat Irina Oprea. Pe strada Theodor Speranţia, cei de la „Oil Terminal" au intervenit cu materiale absorbante şi au vidanjat sistemul de preluare a apelor pluviale din zonă.

„Poluatorul plăteşte"

Zeci de oameni au ieşit în miez de noapte în stradă alertaţi de pericolul iminent. O conductă care aparţine unei societăţi petroliere s-a spart, iar un strat gros de petrol s-a întins imediat pe asfalt. De teamă că valul negru le-ar putea ajunge în curţi, constănţenii nu s-au dezlipit de lângă echipele de intervenţie. Potrivit directorului mecano-energetic al SC „Oil Terminal" SA, Bela Fazakas, nu se ştie dacă ţeava s-a spart accidental sau s-a încercat să se fure. Conducta care era sub presiune s-a spart, iar combustibilul s-a întins pe o suprafaţă destul de mare, cel puţin 500 de metri pătraţi. Până ca echipele de intervenţie să ajungă la faţa locului, prin fisura conductei s-au scurs cam două tone de petrol. Autorităţile şi reprezentanţii societăţii petroliere urmează să afle dacă ţeava a fost spartă de hoţi sau dacă fisura s-a produs din alte cauze.

Potrivit purtătorului de cuvânt al RAJA Constanţa, Irina Oprea, în urma cercetărilor efectuate împreună cu reprezentanţii Direcţiei Apelor Dobrogea-Litoral, se va stabili cantitatea exactă de produs petrolier scursă. „La ora actuală se lucrează intens pentru depoluarea şi ecologizarea sistemului de preluare a apelor pluviale şi a acvatoriului portuar, dana 84. Respectând principiul european «poluatorul plăteşte», toate aceste acţiuni, dar şi materialele absorbante necesare vor fi suportate financiar de către «Oil Terminal»", a precizat Irina Oprea.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii