Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanta Salariile de la Judeţean, micşorate

ro

01 Dec, 2010 12:34 977 Marime text

De la 1 ianuarie 2011, salariile angajaţilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU) vor reprezenta 70% din bugetul unităţii sanitare. Până nu demult, acestea erau la valoarea de 87,7% din buget, motiv pentru care s-a luat decizia aplicării unor măsuri pentru diminuarea procentajului.

Dacă în alte ţări, salariile personalului angajat al unităţilor sanitare reprezintă 40% din buget, la noi lucrurile stau cu totul altfel. Din acest motiv, managerul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ Dănuţ Căpăţână şi-a propus să elaboreze o strategie prin care să aducă salariile la un nivel stabilit. Astfel, Căpăţână a pus în practică planul de transformare a salariilor în servicii, ceea ce, în opinia sa, este mult mai avantajos. Adică, decât să-şi plătească angajaţii, a preferat să externalizeze unele servicii şi să dea banii unor firme private, aspect cu care mulţi dintre angajaţi nu au fost de acord. Deşi în contracte se stipula faptul că personalul trebuie preluat de firma câştigătoare a licitaţiei, în cazul mai multor servicii externalizate lucrurile nu au stat deloc aşa. În loc să ajungă la privat, angajaţii au rămas fără job. O altă măsură la care s-a gândit managerul a fost aceea de reorganizare a secţiilor, proces ce a dat bătăi de cap cadrelor medicale şi şefilor de secţii şi care încă nu s-a încheiat. De fapt, managerul urmăreşte o dimensionare a secţiilor în funcţie de indicatori. „Noua normare vine în ajutorul nostru. Putem să redimensionăm secţiile în funcţie de nevoile noastre şi de personal", a precizat Dănuţ Căpăţână.

Schimbări normale

Toate aceste măsuri sunt puse în aplicare pentru ca unitatea sanitară să se încadreze în banii primiţi de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Potrivit managerului, astfel de schimbări sunt întâlnite în toată lumea - spitalele îşi remodelează serviciile în funcţie de nevoile populaţiei. Alte modificări ar fi posibilitatea de a încheia contracte cu cabinetele medicale private, iar medicii să vină să presteze servicii în spital. Până atunci, însă, se termină anul, iar spitalul este în continuare în reorganizări, unii angajaţi au fost concediaţi, iar tensiunile sunt la ele acasă. De anul viitor, salariile vor reprezenta 70% din bugetul unităţii sanitare, restul fiind alocat cheltuielilor cu utilităţile şi furnizorii de medicamente şi materiale sanitare.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii