Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:13 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanta Feriţi-vă de bombele alimentare!

ro

27 Dec, 2010 14:25 1004 Marime text

În preajma sărbătorilor de iarnă, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa (DSP) atrag atenţia în ceea ce priveşte efectele mezelurilor asupra sănătăţii. După cum se ştie, tradiţia impune mese îmbelşugate de sărbători, tocmai de aceea specialiştii recomandă cumpătare, excesele alimentare nefiind benefice în această perioadă.

Dr. Loti Popescu, şeful Biroului pentru Promovarea Sănătăţii şi a Educaţiei pentru Sănătate din cadrul DSP, precizează că mezelurile şi sănătatea nu au nimic în comun. „Aditivii sintetici din semipreparatele din carne rămân în organism chiar şi zece ani, pentru că tubul digestiv nu le poate digera. Copiii n-ar trebui să consume nici măcar un gram. Dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente menţionate pe un produs, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice. Efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, efectele sunt dezastruoase", a precizat specialistul DSP. Cei mai periculoşi aditivi sunt fosfaţii, care, în exces, împiedică fixarea calciului în oase. Potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi în specialităţile mai scumpe din carne, provoacă un apetit ridicat şi dau dependenţă. Glutamatul monosodic, spre exemplu, dă un gust foarte bun. Stimulează pofta de mâncare şi te face să mănânci încontinuu. Efectul nu apare imediat, însă duce la obezitate.

Aluminiul din mâncare

Coloranţii sunt bombe pentru organism. Roşul carmin folosit se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracţie se foloseşte aluminiul. Consumul acestora prin mezeluri distruge celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă boala Alzheimer. Pe lângă faptul că împiedică fixarea calciului în oase, fosfaţii din mezeluri afectează creşterea copiilor, iar în 20 de ani femeile vor suferi de osteoporoză. Bărbaţii vor scădea la bătrâneţe mai repede în înălţime şi, în multe cazuri, vor fi obezi. Semipreparatele mai conţin gume de omogenizare, care, pe lângă faptul că reţin apa, au rolul de a omogeniza. Nu pot fi digerate de tubul digestiv decât în zece ani. Efectul imediat este apariţia gastritelor şi a ulcerelor, dar şi a cancerului colo-rectal. Specialiştii precizează că 14 porţii de mezeluri pe lună cresc cu 78% riscul apariţiei unei forme de boală pulmonară obstructivă cronică, care este foarte gravă.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii