Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:45 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanta Cum prevenim răceala pe timpul iernii

ro

29 Nov, 2010 11:55 1156 Marime text

Iarna se apropie cu paşi repezi, astfel că specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa (DSP) fac câteva recomandări populaţiei, pentru ca aceasta să se poată feri de gripă sau răceală.

Este bine de ştiut că, pe perioada sezonului rece, sunt indicate a fi consumate cât mai multe fructe, printre care portocale, mandarine, grepfruit, clementine, kiwi, mere, banane, bogate în vitamina C. Pentru a avea un organism sănătos pe perioada iernii, este bine să avem în meniu legume precum morcovi, praz, cartofi, varză, conopidă, atât sub formă proaspată, dar şi congelate sau sub formă de murături. În acest ultim caz, este important să avem grijă la cantitatea de sare pe care o conţin murăturile.

Potrivit dr. Loti Popescu, şeful Biroului pentru Promovarea Sănătăţii şi a Educaţiei pentru Sănătate, se recomandă să asigurăm organismului cel puţin cinci porţii de fructe şi legume zilnic. De asemenea, se recomandă consumarea a cât mai multe supe calde, care sunt nutritive şi nu îngraşă. O altă recomandare sunt băuturile calde, în special ceaiurile, care ajută şi la prevenirea răcelii, şi la hidratare. Şi aportul de proteine de calitate superioară este important, deoarece în acest mod creşte imunitatea prin intermediul anticorpilor. Iarna se poate consuma un ou la două zile, ştiut fiind că proteina din albuşul de ou este asimilată în totalitate. „Proteinele nu furnizează multe calorii, însă ajută la menţinerea echilibrului masei musculare, care generează căldura necesară în efortul de adaptare la condiţiile de frig", a declarat dr. Loti Popescu. Când expunerea la frig este prelungită, ponderea grăsimilor în dieta zilnică poate să ajungă la 30%, ele fiind principala sursă de calorii. Sunt recomandate grăsimile vegetale şi animale de calitate.

Mişcare multă

Nu trebuie uitat execiţiul fizic, o componentă de bază a unui stil de viaţă sănătos. Pentru menţinerea unui tonus bun, a unei stări fizice şi mentale bune, zilnic trebuie făcut un set de exerciţii de înviorare sau 30 de minute de mişcare. Dintre vitamine, o contribuţie importantă o are vitamina C, care ajută la scurtarea duratei răcelii şi reducerea severităţii simptomatologiei, la creşterea imunităţii. Vitamina A este un nutrient esenţial pentru mucoasa sistemului respirator, iar vitaminele din grupul B au şi rol antiinflamator, ajutând la ameliorarea simptomelor infecţiilor de căi respiratorii superioare. Persoanele care respectă sfaturile medicilor vor avea o stare de sănătate bună pe perioada iernii, sistemul imunitar se va întări, iar tonusul psihic şi fizic va creşte.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii