Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:09 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Constanţa are comisie pentru evaluarea riscului nuclear

ro

23 Mar, 2011 12:46 828 Marime text

Consiliul Judeţean Constanţa a decis marţi, 22 martie, înfiinţarea unei comisii speciale de evaluare a riscului nuclear la nivelul judeţului. Decizia autorităţii judeţene vine ca urmare a evenimentelor recente din Japonia. Preşedintele CJC susţine că a făcut nenumărate demersuri în acest sens, încă din 2004, prin care a cerut lămuriri autorităţilor centrale pentru că nu există un plan naţional de urgenţă în caz de accident nuclear.

Autoritatea judeţeană se îndoieşte că Centrala Nucleară de la Cernavodă ar rezista unui seism de magnitudine mare, drept pentru care vrea să ia toate măsurile posibile pentru a fi pregătită să evacueze populaţia şi să reducă la minim pagubele în cazul unui accident nuclear. În acest context, Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, i-a mandatat marţi, prin hotărâre, pe cei 14 senatori şi deputaţi constănţeni, dar şi pe câţiva dintre consilieri să se ocupe de evaluarea şi analiza riscului nuclear la nivelul judeţului, în cadrul unei comisii speciale constituite prin documentul adoptat de aleşii judeţeni. Parlamentarii PSD, PNL şi PD-L au obligaţia de a iniţia proiecte şi modificări ale legislaţiei în vigoare care să protejeze populaţia în eventualitatea unui accident nuclear la centrala de la Cernavodă. „Am dat un mandat celor 14 parlamentari din judeţul Constanţa - PSD, PNL şi PDL, care împreună cu membri ai Consiliului Judeţean vor face tot ceea ce depinde de ei, inclusiv proiecte de modificări legislative, astfel încât să permită o legislaţie naţională şi, respectiv, judeţeană care să ne asigure că s-au luat măsuri de minimalizare a riscurilor", a declarat Nicuşor Constantinescu. Preşedintele CJC a susţinut că încă din 2004, când a fost ales pentru prima oară în funcţie, a trimis o serie de memorii tuturor guvernelor ţării şi miniştrilor economiei, solicitând să afle de ce nu există un plan de urgenţă în caz de accident nuclear, dar nu a primit răspuns pentru niciuna dintre solicitările sale. „Am cerut lămuriri şi faţă de incidentul din 2003, când Dunărea a ajuns la un nivel minim istoric şi când nu a mai existat apă pentru răcirea reactoarelor. Şi a fost un pericol maximizat de risc nuclear, deşi a fost ţinut sub tăcere amănuntul respectiv. Am cerut o grămadă de informaţii pe care mi se pare normal ca eu şi consilierii judeţeni, ca reprezentanţi ai cetăţenilor judeţului Constanţa, votaţi, aleşi, să ne îngrijoreze şi să facem ceea ce depinde de noi", a spus şeful CJC.

Membrii comisiei de evaluare şi analiză a riscului nuclear care s-a constituit la nivelul judeţului au obligaţia să analizeze legislaţia în domeniu din Europa şi din întreaga lume şi de a îmbunătăţi normativele din România cu privire la domeniul nuclear.

Locuitorii din Cernavodă nu primesc mai nimic

Chiar dacă stau într-o zonă cu risc ridicat, locuitorii din Cernavodă nu beneficiază de niciun fel de compensaţii. În opinia preşedintelui CJC, cetăţenii ar trebui să primească compensaţii din partea reprezentanţilor Centralei Nucleare, fiind „normal şi de bun simţ" ca 1% din profitul societăţii să fie alocat pentru siguranţa cetăţenilor. Nicuşor Daniel Constantinescu spune că oamenii din Cernavodă nu ar trebui să plătească energia electrică, termică, dar nici apa, pentru că merită măcar atât, având în vedere că se expun zilnic unor riscuri.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii