Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:20 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Cine salvează Cazinoul Constanţa?

ro

06 May, 2011 13:45 935 Marime text

Localnicii îl consideră un monument emblematic, cu care Constanţa ar trebui să se mândrească, iar turiştii se opresc pentru a-l fotografia. Pe toţi îi încearcă însă un sentiment de regret: în loc să fie preţuit pe măsură (până la urmă, este singurul monument de arhitectură construit în stil Art Nouveau!), Cazinoul Constanţa se ruinează pe zi ce trece.

Ultimii patru ani, în care soarta Cazinoului Constanţa ar fi trebuit să fie schimbată, au fost irosiţi.

Pe 3 decembrie 2007, Primăria Constanţa a concesionat clădirea către SC Queen Investments INC SRL, firmă care deţine mai multe cazinouri în lume, printre care şi două în Bucureşti. Reprezentanţii firmei promiteau să redea clădirii strălucirea de altădată şi să readucă la viaţă Cazinoul. Promi-siuni în van!

După patru ani în care s-au făcut prea puţine (reprezentanţii firmei declarau pentru „Cuget Liber", în urmă cu câteva luni, că au consolidat cupola cu profiluri din fier şi au branşat clădirea la reţeaua de gaze), proiectul a fost abandonat. Iar zilele acestea, Cazinoul Constanţa este înapoiat, oficial, Primăriei Constanţa.

 

O afacere profitabilă

Deşi nu a fost renovat, Cazinoul Constanţa a adus, în tot acest interval de timp, bani frumoşi la bugetul primăriei. Astfel, firma Queen Investments INC SRL a plătit o redevenţă de 35.000 de euro pe trimestru, ceea ce înseamnă 455.000 de euro. „Banii au ajuns în bugetul mare al Primăriei Constanţa, nu a fost realizat un buget special", ne-a spus viceprimarul Decebal Făgădău, adăugând că au fost utilizaţi pentru necesităţile comunităţii.

 

Variantele propuse de primărie

Pe de altă parte, o soluţie pentru reabilitarea clădirii trebuie găsită, dar reprezentanţii primăriei spun că nu este nimic hotărât încă - deşi Cazinoul a tot fost adus în discuţie, inclusiv de primarul Radu Mazăre care vorbea la un moment dat de interesul unor investitori din China pentru preluarea lui.

„În momentul de faţă, se face inventarul pentru predarea-primirea Cazinoului. Vom încerca o igienizare, după ce îl vom prelua, vom vedea dacă lipseşte ceva, dacă a fost ceva deteriorat cu intenţie şi vom vedea dacă vom avea pretenţii. Abia apoi vom decide cum se va proceda pe viitor", a declarat, pentru „Cuget Liber", viceprimarul Făgădău.

Autorităţile iau în calcul trei variante, după cum ne-a spus edilul. Una dintre posibilităţi este accesarea fondurilor europene pentru reabilitarea Cazinoului, urmând ca apoi să fie transformat, cel mai probabil, într-un obiectiv turistic. Dar această variantă ar presupune ca primăria să fie cea care va susţine cheltuielile de întreţinere. Totodată, se are în vedere reluarea licitaţiei internaţionale pentru concesionarea Cazinoului către un alt investitor sau vânzarea edificiului, cu obligativitatea de a fi repus în funcţiune.

 

Soluţia: găsirea unui alt investitor

În opinia viceprimarului Decebal Făgădău, cea mai bună variantă este găsirea unui investitor.

„Pentru soarta Cazinoului, cel mai avantajos ar fi să se găsească un operator care să-i dea viaţă. Dar într-o săptămână se va termina inventarul şi atunci se va decide ce se va face. Este un subiect sensibil şi trebuie tratat ca atare. În plus, este dificil. Pe de o parte, din cauza legislaţiei care reglementează jocurile de noroc, iar pe de altă parte, fiscalitatea a crescut descurajant de mult. De aceea, în ultima perioadă, au apărut foarte multe case de pariuri mici, în detrimentul cazinourilor impozante", a afirmat viceprimarul.

Drept exemplu, a continuat Făgădău, este retragerea firmei Queen Investments INC SRL: „Firma nu s-a retras din lipsă de bani. Au investit peste două milioane de euro în acest proiect, respectiv redevenţa plătită anual, realizarea proiectului de reabilitare şi achiziţionarea unui teren în Peninsulă pentru ridicarea unui hotel. Nu ar fi avut nicio problemă să investească în refacerea Cazinoului. Dar nu şi-ar mai fi recuperat banii din jocurile de noroc, din cauza legislaţiei".

Cert este, însă, că va mai dura până se va lua o decizie cu privire la cum se va proceda, până va fi realizată documentaţia şi restul procedurilor legale - fie că este vorba de pregătirea unui dosar pentru accesarea de fonduri europene, fie pentru organizarea unei licitaţii internaţionale. Iar, în timp ce edilii îşi fac calculele cum ar câştiga mai mulţi bani, timpul se scurge în defavoarea Cazinoului Constanţa...

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii