Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:04 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber „Ce dracu ai făcut, mă? Te-a dat ăştia urmărit local!“

ro

06 May, 2011 13:47 891 Marime text

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au dispus trimiterea în judecată a unui nou lot de poliţişti de la Rutieră. Este vorba de Enis Vuap, Daniel Andrei Mircea şi Osman Edvin, care sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de fals intelectual, abuz în serviciu contra intereselor publice, folosirea, în mod direct sau indirect de informa-ţiile ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor per-soane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, favorizarea infractorului, luare de mită.

Alături de cei trei poliţişti, a mai fost trimis în judecată Marian Alexandru Lupu, unul dintre participanţii la jaful de la Hârşova, din 2008, prieten bun cu poliţistul Daniel Andrei Mircea şi Cadâr Elvin, tot un poliţist cercetat în Dosarul Rutiera. El este acuzat de complicitate la trafic de influenţă, instigare la dare de mită, cumpărare de influenţă, dare de mită, instigare la folosire, în orice mod, a informaţiilor ce nu sunt destinate publicităţii.

 

Suspect de jaf anunţat de prietenii lui poliţişti că e urmărit local!!!

Dacă unele infracţiuni pentru care cei trei poliţişti şi Alexandru Lupu au fost trimişi în judecată sunt destul de grave, ne referim la cele în care, de exemplu, ei, în calitate de oameni care trebuia să apere legea, dădeau informaţii celor certaţi cu ea, altele nu fac decât să stârnească râsul...

Dar, să vedem cât de uşor pot să „zboare" informaţiile din sânul Poliţiei atunci când ai măcar un prieten prin-tre angajaţii ei. Potrivit interceptărilor telefonice aflate la dosar, poliţistul Cadâr Elvin i-a spus lui Lupu: „Ce dracu ai făcut, mă? Te-a dat ăştia urmărit local, te cheamă la poliţie am auzit...". Tot potrivit transcrierilor convorbirilor telefonice, la data de 13 noiembrie 2008, Lupu îi spunea tatălui său: „M-am întâlnit cu DAN (n.r. - Daniel Andrei Mircea), înţelegi, şi mi-a zis că mă caută ăştia şi unde mă opresc (...)".

În baza unei note interne, poliţiştii de la Rutieră fuseseră puşi în temă de ofiţerii care efectuau ancheta în jaful de la Hârşova că autoturismul Audi A4, cu numărul de înmatricu-lare IF-01-DYR, aparţinând lui Lupu, este suspectat că a fost folosit la comitereajafului şi că este dat în urmărire.

 

„Zi-i să-l lase în pace pe văr-miu. Zi-i că-i dau eu de-o bere"

La data de 7 decembrie 2008, vărul lui Lupu a fost oprit de poliţistul Ion Zorilă pentru că a trecut cu maşina pe culoarea roşie a sema-forului. Lupu l-a sunat pe prietenul lui din Poliţie, Daniel Andrei Mircea, şi i-a spus: „Mircea, sună-l şi tu pe Zorilă şi zi-i să-l lase în pace pe văr-miu. Zi-i că-i dau eu de-o bere...". Procurorii spun că vărul lui Lupu nu s-a ales decât cu o amendă pentru că nu ar fi avut documentele la el, şi nu pentru că a trecut pe culoarea roşie a semaforului...

Daniel Andrei Mircea mai este cercetat şi pentru că şi-a distrus propriul autoturism şi apoi a declarat la societatea de asigurări că acest lucru ar fi făcut-o altcineva. Din această cauză, el va fi judecat pentru fals în înscrisuri.

 

„E băiatul nostru, băiat valabil"

Dar care era limbajul codificat al poliţiştilor pentru care, se pare, era o obişnuinţă în a-şi ajuta reciproc cunoştinţele prinse pe picior greşit în trafic?

De exemplu, la data de 16.04.2009, Marian M. a fost oprit, pe Şoseaua Man-galiei, pentru că nu purta centura de siguranţă. Şoferul l-a sunat pe agentul Nicolae Stană, care şi-a traficat influenţa pe lângă poliţistul Mircea, spunându-i: „M., Audio-video cu 2 PP-uri, da?". Acesta s-a conformat şi i-a aplicat şoferului un avertisment şi două puncte de penalizare (PP-uri).

În luna decembrie 2008, Lupu a fost prins, pe podul de la Doraly, de poliţistul Osman Elvin la volanul unei maşini cu număr fals de înmatriculare. Lupu l-a sunat pe poliţistul Florin Meliu (decedat, în aprilie 2009, în urma unui accident rutier) şi i-a înmânat telefonul poliţistului Osman, prin intermediul căruia Meliu i-a spus: „E băiatul nostru, măi, băiat valabil, fără niciun fel de griji...". Procurorii spun că Lupu i-ar fi dat lui Osman suma de 400 de lei cu titlu de mită.

 

Troc cu... RMN-uri!!!

La data de 14 februarie 2009, Georgiana Nicoleta L., care se afla la volanul unui autoturism marca Mercedes, a fost oprită în trafic de agentul Vuap Enis pentru că a trecut pe culoarea roşie a se-maforului. Şoferiţa era angajata afaceristului George Guliu (şi el cercetat în „dosarul-mamă" a poliţiştilor de la Rutieră). Guliu l-a sunat pe poliţistul Gigi Cristian Ruşescu, iar acesta, la rândul său, l-a sunat pe Vuap, „rezolvând" problema. Şoferiţei i-a fost dat un avertisment pentru că a... traversat strada prin loc nepermis şi fără să se asigure!!!

Interceptările procurorilor arată că inclusiv răfuielile între piţipoance erau „rezolvate" prin intermediul informaţiilor din baza de date a Poliţiei, deşi, cel puţin teoretic, ele nu au voie să părăsească instituţia. Vuap Enis a fost contactat de Lucia Adriana S., solicitându-i să-i dea din baza de date a IPJ Constanţa date despre o şoferiţă: „S. Despina Elena. 5 ianuarie 1988. T rog eu mult k prea se c..ă pe ea".

Până şi un medic care staţionase neregulamentar cu un BMW pe strada Mircea cel Bătrân a ajuns pe listele de interceptări ale procurorilor. Medicul şi-a sunat un prieten, care l-a rândul lui l-a contactat pe Vuap Enis: „E doctorul B. de la RMN. M-a sunat pe mine. Vezi şi tu! Dă-i un avertisment, ceva, că ai şi tu nevoie de un RMN".

În mare, cam acestea sunt infracţiunile de care sunt acuzaţi cei trei poliţişti şi individul suspectat de implicare în comiterea jafului de la Hârşova.

Primul termen de judecată în acest dosar va avea loc la data de 13 mai, la Tribunalul Constanţa.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii