Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:57 19 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Un condamnat in dosarul rambursarilor ilegale de TVA a castigat la CEDO o despagubire de 2.600 euro

ro

08 Jul, 2010 13:55 824 Marime text

Statul român trebuie să plătească despăgubiri de aproape 14.000 de euro, după ce a pierdut trei procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, în cauze privind dreptul la libertate şi interzicerea tratamentelor inumane în penitenciare.

Unul dintre procese a fost intentat de Gheorghe Nicuţ-Tănăsescu, fostul angajat al Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) Constan-ţa, care a fost judecat în dosarul rambursărilor ilegale de TVA.

El va primi despăgubiri de 2.600 de euro pentru încălcarea de către anchetatorii constănţeni a art. 5, al. 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care prevede că „orice persoană arestată sau deţinută trebuie adusă de îndată înaintea unui judecător sau a altui magistrat împuternicit prin lege cu exercitarea atribuţiilor judiciare şi are dreptul de a fi judecată într-un termen rezonabil sau eliberată în cursul procedurii. Punerea în libertate poate fi subordonată unei garanţii care să asigure prezentarea persoanei în cauză la audiere”.

Gheorghe Nicuţ-Tănăsescu a acuzat statul român că procurorii l-au ţinut arestat vreme de cinci luni, în perioada februarie 2003 - iulie 2003, iar pe perioada detenţiei nu a fost dus în faţa niciunui magistrat pentru a cere controlarea legalităţii detenţiei sale preventive.

El a fost deferit instanţei de judecată în aprilie 2003 alături de Marian Manta şi Ştefan Brânză, tot de la Administraţia Finanţelor Publice Constanţa, acuzaţi fiind că, în 2002, ar fi rambursat nejustificat TVA în sumă de 34 miliarde de lei vechi. Alături de ei au fost trimişi în judecată şi fostul poliţist de la „Doi şi-un sfert”, Teddy Nătăvală, şi afaceristul constănţean Doru Constantin Codreanu, acuzaţi că au solicitat şi obţinut rambursarea. Ei au fost condamnaţi abia în acest an, Nicuţ-Tănăsescu şi Manta fiind condamnaţi la un an şi opt luni cu suspendare pentru abuz în serviciu, Brânză - achitat, Nătăvală - la cinci ani de închisoare, iar Codreanu - cinci ani şi patru luni de detenţie.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii