Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:58 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Soţia militarului Cătălin Rădoi, decedat la Tuzla - „Nu-mi imaginam vreodată că Esca va anunţa că soţul meu a murit"

ro

01 Feb, 2011 12:44 2004 Marime text

Familia maistrului militar clasa a doua Cătălin Rădoi, unul dintre cei 12 militari care şi-au găsit sfârşitul în cumplitul accident aviatic de la Tuzla, trăieşte, de anul trecut, un adevărat coşmar. Dacă ar exista vreo cale de a-l aduce înapoi pe Cătălin ar face orice pentru ca el să fie acum lângă băieţelul lui, pe care-l adora, şi care avea doar trei luni când el s-a ridicat la ceruri.

Mariana Rădoi are 29 de ani şi este văduvă. Soţul ei, maistrul militar clasa a doua, Cătălin Rădoi, este unul dintre cei 12 angajaţi ai Armatei ale căror destine au fost curmate într-un mod atât de cumplit în tragica zi de 5 iulie 2010.

La data de 11 iulie 2010 ar fi împlinit un an de când erau căsătoriţi. Acasă îl aştepta cu zâmbete şi gângureli Robert Marian, băieţelul celor doi, care la data producerii accidentului avea doar trei luni.

Mariana Rădoi ne-a spus, cu lacrimile şiroindu-i pe obraji, că, de atunci, viaţa ei a devenit un coşmar.

„Trăiesc un coşmar în fiecare zi, cu un pic de miere: copilul meu!" - ne-a spus tânăra. „Dacă nu ar fi fost copilaşul, nu ştiu ce aş fi făcut! Pentru el trebuie să ridic ochii şi să zâmbesc!" - a completat femeia. Faptul că este ocupată tot timpul cu îngrijirea copilului o determină să nu se gândească foarte mult la alte lucruri. Durerea pe care o simte este atât de mare încât ştie că nimeni nu ar putea-o înţelege, cu excepţia acelora care au trecut printr-o situaţie similară...

„Mă duc, mami, costă paraşutările!"

Deşi rezultatele lui Cătălin Rădoi în cadrul Armatei au fost catalogate mereu drept foarte bune, dovadă că se afla într-un grup de elită al MApN-ului, salariul pe care-l avea nu era unul în care să se regăsească toată această trudă.

Soţia sa ne-a povestit că banii au fost aceia care l-au determinat să urce, în ziua respectivă, pentru a doua sau chiar a treia oară în „avionul morţii".

„Cu doar câteva zile înainte de accident, eram în bucătărie, şi mi-a spus că o să meargă la paraşutări. Ştia că nu-mi plăcea ideea... Urma să intre chiar în acele zile în conce-diu. El s-a uitat la mine şi mi-a zis: «Mă duc, mami, costă paraşută-

rile!»" - ne-a povestit Mariana Rădoi.

Potrivit familiei, Cătălin s-a paraşutat în acea zi, cu acelaşi avion, de cel puţin două ori înainte de a se produce tragedia. Iar asta pentru că se gândea că, pentru încă o săritu-ră, va primi o sumă de bani... Mai mult, deşi urma să intre în concediu, chiar el a fost cel care a cerut să meargă în misiunea respectivă de antrenament, tocmai pentru că se gândea că va aduce mai mulţi bani acasă...

Semne prevestitoare

Mariana Rădoi ne-a povestit că în zilele premergătoare accidentului a avut parte de tot felul de „semne" pe care, la acel moment, nu a reuşit să le interpreteze în vreun fel. Nici nu-şi putea imagina coşmarul care o aştepta!

„Dacă aş fi ştiut să interpretez toate visele pe care le-am avut şi multe alte semne, poate că aş fi putut face ceva! Nu ştiu... Am visat tot felul de lucruri ciudate! Că mă despărţeam de el, că eram înconjurată de foarte mulţi bărbaţi, tot felul de lucruri ciudate...

Înainte de accident, două zile la rând, în parcul unde mergeam cu copilul, am văzut o fată, îmbrăcată în negru, plângând... Mi-am spus, de fiecare dată: «Trebuie să i se fi întâmplat ceva foarte rău...» Acea fată semăna foarte mult cu mine... Nu-mi imaginam vreodată că, a doua zi, Esca, la ştiri, o să anunţe că soţul meu a murit..." - ne-a povestit femeia.

„Dacă aş şti că s-ar putea face ceva, că, undeva, la capătul unui drum aş putea să-l readuc printre noi aş face orice!" - a completat Mariana Rădoi.

Pensie de urmaş: 380 de lei!

În ceea ce o priveşte, Mariana Rădoi ne-a spus că reprezentanţii Armatei au ajutat-o foarte mult cu înmormântarea. De asemenea, foarte mulţi foşti colegi ai soţului au fost prezenţi la botezul copilului şi s-au implicat financiar. De sărbători, la fel, aceasta ne-a declarat că a primit cadouri pentru copil, dar şi sume de bani strânse de foştii colegi. Mai mult, ea a fost angajată în cadrul Armatei, dar a solicitat să intre în concediu de creştere a copilului.

Acum, pensia de urmaş care a fost acordată copilului lui Cătălin Rădoi este de doar... 380 de lei! Băiatul acestuia ar trebui să trăiască din suma respectivă şi din salariul mamei până la majorat sau până la finalizarea studiilor.

Întrebări fără răspuns...

În ceea ce priveşte rezultatele anchetei, Mariana Rădoi ne-a declarat că, oricare ar fi fost acestea, pe soţul ei nu-l mai aduce nimic înapoi!

Amintim că, în toamna anului trecut, Parchetul Militar a închis dosarul accidentului aviatic de la Tuzla, în care şi-au pierdut viaţa 12 militari, cu un NUP de mai mare frumuseţea. Cauza producerii accidentului s-a spus atunci că a fost o defecţiune tehnică.

„Nu înţelegem de ce a trebuit să existe un precedent ca să scoată aceste avioane din uz şi totuşi să nu existe niciun vinovat?", se întreabă şi rudele lui Cătălin Rădoi. De asemenea, şi ele ne-au confirmat că, potrivit colegilor militarilor, la faţa locului nu ar fi existat o maşină de pompieri ori una de Salvare, aşa cum s-a susţinut, oficial, de capii Armatei. Sunt semne de întrebare pe care ni le punem cu toţii şi la care Armata, se pare, nu vrea să dea vreun răspuns...

Carieră de nota 10!

Cătălin Rădoi împlinise 36 de ani în luna aprilie 2010. Îi plăceau enorm de mult misiunile la care participa, iar anul acesta ar fi trebuit să plece în Afganistan. El a făcut Şcoala Militară de Maiştri şi lucra de aproximativ 15 ani în cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN). Familia sa a rămas cu zeci de diplome şi medalii, rod al muncii şi pasiunii sale pentru tot ce era legat de armată, din a cărei elită se poate spune că făcea parte.

Statul Român, chemat la judecată

Mai multe familii ale militarilor care au murit în accidentul aviatic de la Tuzla au decis să dea în judecată Ministerul Apărării Naţionale şi să ceară daune morale de câte 10 milioane de euro. Unele dintre acestea vor să doteze Armata din banii pe care speră să-i obţină de la Statul Român.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii