Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:21 19 02 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Cuget Liber Piaţa imobiliară începe să-şi revină - Constănţenii îşi pot cumpăra case şi cu 9.000 de euro

ro

19 Jan, 2011 11:56 645 Marime text

Cea mai ieftină garsonieră ajunge 9.000 euro, iar cel mai scump apartament costă 150.000 euro

Casă, dulce casă... Da, este adevărat, fără un acoperiş deasupra capului, nici un român nu-şi poate proiecta un viitor favorabil pentru el şi familia lui. Însă, până

să avem acel acoperiş deasupra capului, fiecare dintre noi ne facem griji, pe de o parte, fiindcă sunt vremuri grele şi probabil că nu dispunem de banii necesari pentru a-l putea achiziţiona. Pe de altă parte, trebuie să fim foarte atenţi ce cumpărăm, fiindcă de şmecheri e ţara plină.

Indicele imobiliare.ro a înregis-trat, la mijlocul acestei luni, creşteri de preţ la anumite categorii de apartamente în comparaţie cu valorile medii raportate pentru luna decembrie a anului trecut. La Constanţa, în cazul apartamentelor noi, în primele două săptămâni ale anului, locuinţele s-au scumpit, în medie, cu 4% faţă de luna decembrie a anului 2010. Creşterea a fost, în medie, de la 933 euro/mp util la 968 euro/mp util. Tot la Constanţa, nu au fost înregistrate creşteri de preţ în cazul apartamentelor noi cu una sau două camere. În schimb, apartamentele care au înregistrat creşteri de preţ în primele două săptămâni ale anului au fost cele cu două şi trei camere, care s-au scumpit cu 4% (de la 910 euro/mp util la 948 euro/mp util), respectiv 1% (de la 913 euro/mp util la 922 euro/mp util).

Liliana Băncilă, administrator la agenţia imobiliară Puls Imobiliar, ne-a declarat, plină de optimism, că anul 2011 va fi unul mai bun: „Pornim anul 2011 încărcaţi de optimism, fiindcă altfel nu avem nicio şansă să reuşim. Anul 2010 nu a fost chiar atât de rău cum a fost percepţia generală. Noi nu am mai avut creşteri de preţuri din anul 2010, acestea stagnând. În schimb, dacă în 2007, preţul pentru aparta-mentele noi era de 1.500 euro/mp, în 2009, acesta a ajuns la 600 euro/mp. Cele mai multe vânzări s-au făcut prin programul Prima Casă. În general, oamenii au preferat să-şi achiziţioneze locuinţele cu credit, nu cu numerar.

Legat de zona cea mai bună pentru noi, unde am avut cele mai mari cereri, nu pot spune că am avut una care a ieşit în evidenţă. Una peste alta, să ştiţi că nu toată lumea preferă centrul".

„Preţurile s-au aşezat, totul se stabilizează"

Liliana Băncilă a menţionat, totodată, că cele mai ieftine locuinţe sunt garsonierele confort 4, al căror preţ este cuprins între 9.000 euro şi 10.000 euro. La extrema cealaltă, cele mai scumpe locuinţe sunt apartamentele de lux din blocurile noi, care ajung şi la 150.000 euro.

www.cugetliber.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii