Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:37 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber O, brad frumos, cu cetina de criză!

ro

14 Dec, 2010 12:01 1249 Marime text
Preţurile brazilor de Crăciun sunt la jumătate faţă de anul trecut

 

Criză, necriză, tradiţiile trebuie păstrate. Bradul şi porcul nu pot lipsi din Crăciunul românilor. Pe acest principiu s-au bazat şi comercianţii care au ajuns zilele acestea la Constanţa cu brazi. Preţurile astro-nomice din anii trecuţi au dispărut şi au venit cu oferte mult mai pămân-teşti, aşa încât să poată tot omul să-şi umple casa cu miros proaspăt de cetină.

Dacă anul trecut, pe vremea asta, brazii de vindeau cu sute de lei, acum, cu numai 70-80 de lei, putem cumpăra o frumuseţe de brad de peste un metru şi jumătate înălţime. Dacă spaţiul şi bugetul ne permite ne putem „arunca" şi la unul de trei metri, la numai... 200 de lei.

„Noi am venit cu brazii din Vrancea. Sunt numai din cei româneşti. Dar avem şi din soiurile vechi, mai chei. Au cam doi metri, doi metri şi jumătate, dar nu sunt aşa de bogaţi în ramuri precum soiul acesta nou. Îi dăm cu 50 de lei. Ceilalţi arată ca în filme. Drepţi, frumoşi. Costă 60-70-80 de lei, în funcţie de mărime. Avem şi la 100 de lei. Cel mai scump este 200 de lei, dar trebuie să ai casă mare ca să ai unde să îl bagi", ne spune un comerciant din Piaţa Tomis III, fără să uite să ne precizeze că, dacă suntem interesaţi de un brad mare, se mai negociază preţul cu patro-nul.

Câţiva metri mai încolo, altă grămadă verde. Preţurile sunt aceleaşi ca şi la precupeţul de dinainte, oferta însă ceva mai bogată. Mânaţi de interesul din ce în ce mai mare al românilor de a proteja natura, comerciantul a scos la vânzare şi brazi cu tot cu rădăcină, în ghiveci. Un copac de aproximativ 2,5 metri costă 300 de lei. Dar sunt şi mai mici, la 150-200 de lei.

La un alt comerciant am găsit brazi şi la 25 de lei. Destul de micuţi, dar bogaţi şi cu un miros pătrunzător de cetină. Tot acolo se vând şi crenguţe, cu 3 lei şi 4 lei, şi coroniţe, cu 5 lei.

„Este un Crăciun sărac anul acesta. Acum doi ani luam primă de porc câte 500 de lei şi eu şi soţul meu. Acum el este în şomaj tehnic, iar eu nu mai iau nicio primă. O să ne descurcăm cum putem, cu cheltuieli mult mai mici, un brad mai mic, carne mai puţină, cadouri mai mult simbolice", ne-a declarat Elena Vlaicu.

Brazi online

Cine nu are timp să ia pieţele la picior îşi poate alege şi comanda un brad pe internet. Oferta este bogată, reducerile destul de consistente, iar livrarea este gratuită. Preţurile s-ar putea să vă usture destul de tare la buzunar, având în vedere că un brad de 4 m, din Danemarca, ajunge să coste 1.299 de lei, iar unul de un metru înălţime, în ghiveci, 292 de lei.

Artificiali pentru cei eco-friendly

În cazul în care iubiţi natura aşa de mult încât nu vă înduraţi să aduceţi un brad în casă, fie el şi în ghiveci, aveţi alternativa celor artificiali. Vă privaţi de mireasma plăcută de cetină în ajunul Crăciunului, dar nu vă mai bateţi capul cu achiziţionarea bradului an de an. Sunt destul de uşor de montat şi la preţuri accesibile.

În supermarket-urile constănţene găsiţi brazi artificiali de diferite dimensiuni, începând de la 50 de lei.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii