Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:15 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Laser, frate... Poliţiştii vă vor scana maşinile din mers pentru a verifica rovinietele

ro

01 Oct, 2010 12:22 826 Marime text
Rovinietele clasice nu vor mai fi eliberate începând de astăzi, acestea fiind înlocuite de un sistem electronic de urmărire

 

Începând de astăzi, 1 octombrie, nu vor mai fi eliberate roviniete auto-colante, tariful de utilizare a drumurilor urmând să fie achitat numai prin intermediul unui sistem informatic.

Emiterea, monitorizarea şi con-trolul rovinietei se vor realiza printr-un sistem ce permite achitarea tarifului de utilizare prin mijloace informatice, gestiunea datelor privind vehiculele cu drept de utilizare, monitorizarea şi controlul achitării tarifului de utilizare.

Tariful de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România se aplică din 1 iulie 2002. Până ieri, la achitarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România li se elibera utilizatorilor un autocolant, rovinieta matcă-cupon, pe care aceştia aveau obligaţia de a-l aplica pe parbrizul vehiculului.

Potrivit ministerului,nu există o bază de date actualizată on-line astfel încât la controlul efectuat în trafic de personalul cu atribuţii de control acesta nu are certitudinea că rovinieta aflată la bordul vehiculului este conformă. Astfel, potrivit Ministerului Transportului, s-a constatat că foarte mulţi utilizatori nu achită acest tarif, „ceea ce are impact asupra programelor de lucrări de modernizare şi dezvoltare a reţelei de drumuri naţionale, lucrări ce au ca sursă de finanţare şi veniturile proprii realizate de CNADNR din încasarea tarifului de utilizare".

Nimeni nu mai scapă

Introducerea acestui sistem şi a conceptului de rovinietă electronică va permite, potrivit ministerului, eliminarea autocolantului matcă - cupon. Utilizatorul va primi numai documentul de plată din partea distribuitorilor sau o confirmare care atestă tranzacţia, în cazul în care plata se efectuează prin internet achitarea.

Acest sistem va face posibilă contro-larea în mod automat a tuturor vehicu-lelor, prin identificarea automată vizuală a numerelor de înmatriculare (numai imaginea din zona numerelor de înmatriculare), înregistrată la momentul tranzitării, poziţia geografică de unde s-a făcut înregistrarea, precum şi controlarea în teren.

Rovinieta electronică reprezintă un sistem de plată şi verificare a existenţei plăţii taxei de drum prin inter-mediul unui cip înregistrat într-un sistem electronic de urmărire.

În plus, atunci când toate rovinietele vor fi înregistrate în baza de date, poliţiştii vor cunoaşte care maşină are rovinieta valabilă, tastând numărul de circulaţie al vehiculului.

Amendă, despăgubiri şi talon reţinut pentru neplata rovinietei

De asemenea, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADR) reaminteşte şoferilor că dacă circulă fără rovinietă riscă să rămână cu buzunarele goale şi fără certificat de înmatriculare.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii