Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:52 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber La deschiderea noului an şcolar 2010-2011 - Luxul elevilor a sfidat „-25%" din salariul profesorilor

ro

14 Sep, 2010 12:50 680 Marime text

Discrepanţa relaţiei elev - profesor se adânceşte grav. Ieri, în timp ce unele cadre didactice protestau purtând la piept un fluturaş pe care era scris „- 25%", elevii coborau din cele mai luxoase limuzine în parcările instituţiilor de învăţământ, iar mult prea multe eleve păreau coborâte de pe podiumurile de modă, afişând aşa-zisa colecţie de toamnă-iarnă 2010. (asta apropo de vestuţele de blăniţă purtate de majoritatea liceenelor!).

Printr-un comunicat remis redacţiei, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ recomande „tuturor angajaţilor din învăţământ - cadre didactice, personal didactic auxiliar şi personal nedidactic - să poarte în piept, în prima zi de şcoală, fluturaşul de salariu care arată diminuarea venitului cu 25 la sută sau un ecuson, pe care să fie scris: «- 25%». Este o formă de protest simbolică faţă de Guvernul României, care nu a putut să elaboreze un plan de susţinere a învăţământului".

Reacţiile părinţilor nu au încetat să apară, pentru că foarte mulţi dintre cei care şi-au însoţit ieri copiii în prima zi de şcoală sunt în aceeaşi situaţie, respectiv cu un sfert din salarii tăiate. „Îmi pare rău să o afirm, dar pare umilitor pentru condiţia de dascăl să acţioneze de o asemenea manieră. Ce să înţelegem, că trebuie să suportăm noi diferenţa? Nici noi nu suntem într-o situaţie mai bună, ba chiar în familia noastră soţul este şomer, iar mie mi-au luat un sfert din salariu. Şi ce să fac?", ne declara mămica a trei copii, toţi de grădiniţă.

Cuvântul ministrului e sfânt!

Ieri am efectuat un raid prin câteva instituţii de învăţământ, pentru a consemna modul cum se aplică îndemnurile mobilizatoare ale ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, de a nu o „lălăi" cu festivităţile şi de a intra direct în... pâine.

La Colegiul Naţional „Mihai Eminescu", de dimineaţă au luat cunoştinţă cu viitorul orar elevii claselor a XI-a şi a XII-a, după care, de la ora 12, în sala de sport a avut loc festivitatea de deschidere a anului şcolar, elevii claselor a IX-a şi a X-a făcând cunoştinţă cu noii lor colegi.

La Colegiul Economic „Carol I", acţiunea de distribuire a manu-alelor era în toi, pentru elevii claselor a IX-a.

La Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân", liceenii l-au avut alături, la deschidere, pe prefectul Claudiu Palaz, după care fiecare, conform repartiţiei pe clase, a luat la cunoştinţă orarul.

În schimb, am asistat la o adevărată paradă a modei, în timp ce în parcarea alăturată salonul auto se completa cu noi şi noi modele de limuzine, dar... cu „mămăligă-n" geam. Nu ştim dacă intrarea în posesia liceenilor a unor modele precum Audi TT sau Mercedes C200 se datorează încrederii acordate de părinţi, cert este că ar fi fost interesant să fie adulţii, ieri, pe aproape şi să vadă cum se chinuiesc odoarele să parcheze luxoasele limuzine. Ferească Sfântul să parcheze alături de elev un profesor vreun Logan, că deja toată şcoala va servi un banc nou.

Cât despre ţinutele fetelor, în marea majoritate provocatoare şi mai repede bune de mers în club decât la cursuri, mai sperăm că ele au fost o eroare în prima zi şi că, ghinion, a căzut şifonierul peste ele. Refuzăm să credem că în ţinute precum cea din foto, o elevă cu pantaloni scurţi roşii iese la tablă în faţa clasei.

Dincolo, însă, de penibilele ţinute afişate de aceste ÎNCĂ ELEVE, trista concluzie a primei zile de şcoală este că elevii arborează un lux de-a dreptul indecent, sfidând condiţia profesorului bugetar, rămas la catedră pe un salariu cu un sfert mai mic.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii