Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:55 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Genocid in cultura constanteana

ro

13 Jul, 2010 01:20 781 Marime text

După ce, în 2004, realiza marea „reformă” culturală, din dorinţa de a face economii la buget, coma-sând teatrele şi încercând aceeaşi mutare şi în ceea ce priveşte muzeele, Consiliul Judeţean Con-stanţa loveşte din nou. Consilierii vor să facă, iarăşi, economie la economie, propunând reorganizarea teatrelor, a muzeelor şi a aşezămintelor culturale din Constanţa, punct aflat pe ordinea de zi a şedinţei ordinare care va avea loc în Aula Bibliotecii Judeţene, joi, 15 iulie, ora 13.

Astfel, la punctul 4 al convocatorului, se arată: „Proiect de hotărâre privind reorganizarea prin absorbţie a instituţiilor de spectacole, aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli şi a organigramei noii entităţi”. Următoarele proiecte, aflate la punctele 5 şi 6, vizează: „Reorganizarea prin absorbţie a muzeelor, aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli şi a organigramei noii entităţi”, precum şi „Reorganizarea prin absorbţie a aşezămintelor culturale, apro-barea bugetului de venituri şi cheltuieli şi a organigramei noii entităţi”.

Se pare că nu a fost de ajuns reducerea salariilor artiştilor, prin şomaj tehnic sau tăierea sporurilor. Nu au fost de ajuns nici eforturile unor instituţii de a se autofinanţa, prin turnee sau deplasări numeroase în judeţ. Reducerile cheltuielilor buge-tare locale impuse de Guvern se răsfrâng pe plan local în cultură, acel domeniu căruia, sub echipa con-dusă de Nicuşor Constantinescu şi Cristian Zgabercea, i se limitează şansele de supravieţuire.

Reduşi la limitele subzistenţei de şomajul tehnic, care nu le poate permite să lucreze în alt loc, în perioada verii, întrucât pot fi oricând chemaţi pe litoral sau pentru vreun protocol, artiştii sunt, din nou, în pericol de „reorganizare” într-o „nouă entitate”. Permanent ameninţaţi cu scăderile salariale, cu intentarea de procese sau cu desfiinţarea, angajaţii instituţiilor de cultură îşi trăiesc, acum, din plin, sacrificiul pentru artă.

Un alt punct înscris pe ordinea de zi a şedinţei este proiectul de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului de venituri şi cheltu-ieli, a organigramei şi a statului de funcţii pe anul 2010 pentru Biblio-teca Judeţeană „I.N. Roman”. Aceasta a fost instituţia care a inaugurat sezonul şomajului tehnic, încă din luna mai o parte dintre angajaţii săi aplicând decizia în cauză.

Angajaţii instituţiilor de cultură pot participa la şedinţa de joi, unii artişti constănţeni exprimându-şi intenţia de a fi prezenţi în momentul în care li se va decide soarta în timp ce alţii nu au vrut să se pronunţe până nu vor vedea ce presupune noua entitate.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii