Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:34 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Furtuna a lasat in urma prapad - gospodarii inundate si strazi distruse

ro

12 Jul, 2010 01:00 695 Marime text

Norii s-au rupt joi şi vineri deasupra Constanţei. Gospodării sub ape, case, apartamente, şcoli inundate, străzi distruse şi surpate, copaci căzuţi, acesta este bilanţul a aproape 20 de ore de ploaie torenţială în Constanţa şi în judeţ. Potopul a început joi după-amiază la ora cinci. Timp de două ore a plouat cu găleata. Pământul, deja îmbibat de apă de la ploile zilnice din ultimele săptămâni, nu a mai făcut faţă, iar puhoaiele au luat-o pe străzi. Canalizările au cedat şi ele rapid, multe refulând în punctele critice. Adică în zonele joase ale oraşului.

Sute de gospodării au fost acoperite de apele luate la vale în cartierele Viile Noi, Coiciu, Km 4-5, Abator, Faleză Nord. În numeroase intersecţii, circulaţia autovehiculelor a fost paralizată mai bine de patru ore. Pe porţiuni ale bulevardelor I.C. Brătianu, Alexandru Lăpuşneanu, 1 Mai, Ferdinand, Şoseaua Mangaliei, apa a ajuns şi la un metru. La dispeceratele Regiei Autonome de Apă Constanţa şi pompierilor au ajuns peste două sute de solicitări.

Comandament de urgenţă RAJA

La nivelul S.C. RAJA S.A. a fost activat Comandamentul pentru situaţii de urgenţă, asigurându-se permanenţa la conducerea acţiunilor specifice întreprinse în această perioadă, 24 de ore din 24. Pentru a interveni cu promptitudine numărul echipelor de intervenţie a fost mărit. În prezent, la nivelul societăţii funcţionează 76 de echipe de intervenţie dotate cu toate utilajele necesare.

Mii de constănţeni, fără curent electric

Ploaia şi furtuna puternică au afectat şi alimentarea cu energie electrică în mai multe cartiere ale Constanţei. Au fost întreruperi generale în zonele Km 5, Far, Gară, Ferdinand - Traian, Peninsulă. Unele întreruperi s-au produs pe fondul fenomenelor meteo, altele au fost realizate din motive de siguranţă, din cauza nivelului crescut de apă în instalaţii.

Echipele Enel au intervenit, oferind sprijin pompierilor la drenarea apei din zonele inundate pentru a se putea face manevrele de repunere în tensiune. Zeci de trunchiuri de copaci sau crengi au căzut peste reţelele aeriene din oraş şi au provocat deranjamente. În cursul zilei de vineri trei posturi de transformare erau încă inundate, peste 200 de consumatori din zonele Sere (Km 5) şi Far (partea Bisericii Sf. Maria), neavând electricitate. Iar în Staţia Port 2 apa ajungea la 1,3 m, furnizarea de curent electric în mare parte a Portului Constanţa Nord fiind întreruptă.

Plouă până marţi


Judeţul Constanţa se află până sâmbătă, 10 iulie, la ora 10, sub avertizare de cod galben de ploi însemnate cantitativ. Administraţia Naţională de Meteorologie au anunţat că vor fi averse însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, ce pot lua aspect de vijelie. Cantităţile de apă vor depăşi 25-30 de litri pe metrul pătrat, iar pe arii restrânse, în special pe zona litorală, 50 de litri pe mp.

Prognoza nu se arată prea bună nici după expirarea codului galben. Ploile torenţiale vor continua până marţi, iar temperaturile maxime vor fi de 25 de grade Celsius.

Le-a intrat apa în case

Joi noaptea, viitura a pătruns în gospodăriile şi în casele de pe strada Theodor Speranţia. Oamenii spun că nu au mai avut timp să-şi salveze nimic. Au încercat să ridice mobila, să mai strângă din haine, dar abia dacă vor mai recupera câte ceva. Membrii familiei Ilie sunt disperaţi, căci nu este primul an când le intră apa în casă. De această dată, le-au murit şi orătăniile pe care le aveau prin curte. Ieri dimineaţă, oamenii scoteau apa din case, cum puteau, spunând că pompierii nu au venit să-i ajute. „Copilul nu ştiu pe unde este, ştiu că l-a luat o vecină de la blocurile de alături. Nici telefon nu mai am să sun, pentru că a rămas pe sub apă”, ne-a spus Damian Ilie. Constănţeanul Omer Omer locuieşte pe strada Mugurului şi spune că i s-a surpat gardul din cauza viiturii.

Locuitorii din Viile Noi şi CET au încercat să-şi protejeze gospodăriile de şuvoiul de apă adunat pe stradă şi au aşezat în dreptul porţilor şi gardurilor saci cu nisip sau materiale de construcţie. Astfel de „fortăreţe” puteau fi observate, ieri, pe străzile Mugurului şi Meşterul Manole, de exemplu.

Nici pietonii nu mai au voie să circule pe strada Traian

Au trecut doar câteva luni de când a fost finalizată consolidarea malului care străjuieşte strada Traian. Vineri dimineaţă însă, malul s-a surpat, din cauza infiltraţiilor de apă. „S-a produs un crater cu diametrul de cinci-şase metri şi adâncimea de opt-zece metri. De asemenea, zidul de sprijin al malului, realizat dintr-un ecran de piloţi de 25 - 30 de metri prezintă multiple zone umede şi breşe prin care se produc infiltraţii de apă, care transportă material, realizând adevărate cratere în mal”, a arătat Gigi Chiru, directorul Inspec-toratului Teritorial de de Stat în Construcţii. În scurtă vreme, reprezentanţii inspectoratului au impus inter-zicerea traficului, chiar şi cel pietonal, „întrucât există pericolul prăbuşirii străzii, care pune în pericol stabilitatea blocurilor din imediata vecinătate”.

Potrivit reprezentantului instituţiei, „investitorul care ar fi trebuit până acum să finalizeze structura de consolidare a malului şi proprietarul străzii Tra-ian, respectiv Primăria Constanţa, au fost aver-tizaţi încă din iunie asupra pericolului pe care îl reprezintă faptul că timpul de garanţie a ancorelor care susţin malul a expirat, iar bre-şele produse de infiltra-ţii slăbesc rezistenţa”. Pentru că procedura impune efectuarea unei expertize tehnice în astfel de situaţii, nu s-a putut lua până acum decizia de restricţionare a traficului greu în zonă. Pe de altă parte, Gigi Chiru a afirmat că, în urma ploilor, au fost semnalate surpări ale malurilor şi în Peninsulă.

Săli de clasă distruse la Şcoala nr. 18

În Şcoala Generală nr. 18, apa a distrus subsolul şi parterul. „Apa a avut peste patru metri, tot subsolul a fost inundat. Noroc că nu am apucat să montăm noua centrală, că o distrugea. Când am ajuns dimineaţă, totul băltea în sălile de clasă. Sunt de 35 de ani în această şcoală, este prima dată când ni se întâmplă aşa ceva. Au mai fost inundaţii, dar nu de o asemenea amploare”, ne-a spus Viorel Ceoriceanu, directorul şcolii. În sălile de clasă, mobilierul şi parchetul au fost distruse.

Din cauza infiltraţiilor, vineri, micuţii de la Grădiniţa nr. 57 au stat fără lumină. ENEL a întrerupt furnizarea energiei electrice (cum s-a procedat în mai multe cartiere unde apa a intrat în gospodării), până când pompierii au reuşit să evacueze toată apa. „Copiii sunt la grădiniţă, singura problemă a fost că, din cauza lipsei curentului electric, nu au funcţionat plitele electrice pentru prepararea hranei. S-a luat însă legătura cu o firmă de catering”, ne-a declarat inspectorul general şcolar Elena Buhaiev.

Cernavodă, sub ape

Din cauza precipitaţiilor abun-dente, centrul oraşul Cernavodă a fost, vineri, sub ape. Practic, în partea cea mai joasă o oraşului, apa avea o înălţime de peste doi metri, zeci de case, magazine şi străzi fiind inundate. Până în prezent au fost evacuate, potrivit primarului Mariana Mircea, peste 200 de persoane - atât în urma creşterii Dunării, cât şi a precipita-ţiilor. Vineri seară, peste 100 de oa-meni (angajaţi ai RAJA, ai primăriei şi ai unor firme private) încercau să asaneze centrul oraşului.

Şi nivelul apei din balta Tuzla a crescut şi, având în vedere prognoza meteo pentru zilele următoare, autorităţile locale trebuie să găsească soluţii pentru scoaterea apei în exces, astfel încât gospodăriile să nu aibă de suferit. Prefectul Claudiu Palaz susţine că, în ciuda atenţionărilor trimise, edilii nu au dorit să încheie un contract de prestării servicii cu Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare. „Considerăm că primarul Constantin Florin Micu este principalul responsabil pentru riscul existent în prezent”, se arată într-un comunicat remis de Prefec-tură. De asemenea, câmpurile dintre Cumpăna şi Constanţa au fost inundate, circulaţia desfăşurându-se cu dificultate.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii