Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:20 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Constanţa scapă de traficul auto greu, până la vară

ro

24 Nov, 2010 11:48 920 Marime text

Şoseaua de centură intră în exploatare în sezonul estival 2011

„Vă rog, doar două minute vă reţin! Spuneţi-mi, care e stadiul lucrărilor la şoseaua de centură a Constanţei! Dar la autostradă?" Aidîn Ibram, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa, e cu un picior pe scara automobilului. Se grăbeşte la o întâlnire cu arheologii, dar nu mai poate scăpa de reportofon. „Monstrul" pândeşte, gata să-i înghită cuvintele.

Mai marele peste drumurile şi podurile regionale se uită cu regret la ceasul care ronţăie nemilos secundele şi amână rotirea cheii în contact. Îi sunt recunoscător pentru micul sacrificiu.

„Nea Tiţa, centura ocolitoare a Constanţei are două obiective foarte importante la care trebuie lămurite problemele. Este vorba de zona intersecţiei cu DN 3, între Valul Traian şi Constanţa. Lucrările sunt în grafic, aşa că în vara anului viitor scoatem traficul greu din Constanţa."

Directorul încearcă să evadeze, dar reportofonul îi taie calea, ameninţător. Aşa că, vrând-nevrând, continuă: „Podul peste Canalul Dunăre - Marea Neagră, dintre Straja Veche şi Basarabi, este una dintre lucrările de importanţă capitală. De el depinde punerea în exploatare a autostrăzii. Lucrarea este în grafic. Podul va fi pus în funcţiune în iunie 2011, mai întâi pentru utilitatea internă. Pentru constructori este deosebit de important să îşi poată transporta materialele dintr-o parte în alta a canalului. La nevoie, se poate da drumul la circulaţia pe o parte.

Pasajul care traversează Rezervaţia Fântâniţa va fi dat în exploatare, tot pentru utilităţi de şantier peste două săptămâni. În stadiu avansat se află construcţia pasajului pe sub calea ferată Medgidia - Negru Vodă. Ter-menul de punere în funcţiune pentru uz intern este iunie 2011.

Dacă se vor lămuri toate problemele de cadastru, sunt şanse ca peste două săptămâni să fie atacabile toate lucrările la autostradă, cu excepţia unui tronson din zona Cernavodă unde mai sunt probleme legate de arheologie."

Următoarea întrebare a fost luată de vânt, căci, profitând de o mică neatenţie din partea „agresorului", Aidîn Ibram a sărit în maşină, a trântit portiera şi-a demarat.

Cu regretul în suflet că discuţia a fost mult prea scurtă, mi-am zis: „Sper că vremea şi vremurile vor fi într-atât de bune, încât constructorii să-şi termine la timp treaba."

Constanţa abia aşteaptă să scape de fluxul de tiruri şi camioane spre şi dinspre port, care traversează întregul oraş. La vară, vom înghiţi mai puţin fum, poluarea sonoră va fi mai mică, asfaltul nu va mai face valuri sub transportul greu şi, poate, nu vom mai avea atât de multe accidente auto. Doar minoritatea damelor de consumaţie vor fi triste, căci vor trebui să-şi schimbe locul de muncă, ceva mai departe, pe centură. Ce vreţi, nu poţi mulţumi pe toată lumea!

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii