Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:16 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Bătaie pentru plajele din Mamaia

ro

17 Mar, 2011 11:45 1193 Marime text
100 de agenţi economici au depus oferte pentru a închiria sectoare de plajă în staţiunea Mamaia.

Oficial, sezonul turistic începe la 1 mai. Pentru ca plajele să fie gata până la acea dată, Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral le va pune la dispoziţia administratorilor la începutul lunii aprilie. În acest sens, ieri a început, la Constanţa licitaţia pentru închirierea sectoarelor de plajă. ABADL a scos la licitaţie 73 de sectoare, pentru care au fost depuse 177 de oferte.

Cea mai mare concurenţă este pentru plajele din staţiunea Mamaia, fiind înregistrate 100 de oferte. Potrivit purtătorului de cuvânt al ABADL, Cătălin Anton, „cel mai solicitat sector a fost Mamaia V, cu cele 12 subsectoare, pentru care au fost depuse 41 de oferte. Mai mulţi solicitanţi au fost şi pentru plajele din Vama Veche - 31 şi pentru cele din Eforie - 20. La polul opus se află plajele din Năvodari, cu numai şase oferte, şi sudul litoralului, Olimp - Mangalia, cu un total de 12 oferte". De asemenea, pentru opt sectoare

s-a depus o singură ofertă, ceea ce înseamnă că licitaţiile vor fi reprogramate, fiind necesare minimum două oferte eligibile pentru a putea fi adjudecată licitaţia.

Preţuri piperate

Agenţii economici care vor câştiga sectoare de plajă au posibilitatea să le administreze pe un an sau pe doi, în funcţie de zona pentru care au optat. Tarifele de începere a licitaţiei variază în funcţie de zonă şi categoria de plajă şi se situează între 1,04 lei/mp şi 10,38 lei/mp (fără TVA). Tarifele

i-au nemulţumit însă pe numeroşi ofertanţi care consideră că sunt destul de piperate, mai ales pentru zonele cu beach-bar-uri. „Pe anumite sectoare sunt amplasate beach-bar-uri şi terenuri de recreere, agrement, baze nautice cu sau fără motoare. Pentru aceste porţiuni tarifele sunt de 20 ori mai mari decât tariful pe plaja goală. Adunând suma totală şi împărţind la metri pătraţi iese un preţ foarte mare, nicidecum cel de 10,38 lei/mp", a explicat unul dintre agenţii participanţi la licitaţie.

Termen de administrare prea mic

De asemenea, ofertanţii sunt nemulţumiţi de termenul mic de administrare a plajelor de numai un an sau doi. „Practic, nu este vorba de un an, pentru că sezonul turistic este de numai două-trei luni. Ce investiţii să faci pentru ca să le amortizeze în acest interval? În plus, ei ar trebui să aducă utilităţile până la graniţa plajei, nu să le aducem noi, pe banii noştri", a declarat, pentru „Cuget Liber", unul dintre ofertanţi.

27.000 lei pentru 7.800 de mp de plajă în Năvodari

Mihai Viorel, investitor din Năvodari, a participat pentru prima dată la licitaţie. Deşi consideră că preţurile sunt cam mari, vrea să închirieze o bucată de plajă lângă Tabăra de Copii din Năvodari. A oferit 27.000 de lei pentru 7.800 mp, în care este inclus şi un beach-bar. „În funcţie de cât de repede ne dau autorizaţiile, vom putea să fim gata cu amenajările până la începutul lunii mai. Năvodari s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani şi este o zonă cu potenţial turistic în creştere", a spus Mihai Viorel.

Licitaţiile continuă astăzi şi mâine

Astăzi va avea loc însă bătălia cea mare, când este programată deschiderea ofertelor pentru staţiunea Mamaia, sectoarele cele mai râvnite. Printre cei care se luptă să câştige licitaţia se numără atât hotelieri, care îşi doresc plaja din dreptul hotelului lor, cât şi alţi agenţi economici. Vineri vor fi deschise ofertele pentru zonele de plajă din Eforie Nord II, cordonul Eforie Nord - Eforie Sud şi Vama Veche.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii