Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:52 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Adio, Opera Constanta!

ro

16 Jul, 2010 00:35 840 Marime text

Consilierii judeţeni din Comisia de cultură au tranşat ieri situaţia instituţiilor de cultură r Cea mai dureroasă schimbare va afecta Teatrul de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, din care vor doar Filarmonica şi Baletul

Reprezentanţii Comisiei de cultură din Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) s-au întâlnit ieri pentru a dezbate măsurile de reorganizare a tuturor instituţiilor de cultură constănţene.

Şedinţa Comisiei de cultură fusese programată pentru ieri dimineaţă, la ora 11.00. La întrunire au fost prezenţi preşedintele Comisiei, social-democratul Niculae Peride, colega sa de partid, Maria Magiru, şi democrat-liberalii Mihai Petre şi Florian Constantin. De asemenea, la întâlnire a fost invitat, potrivit propriilor declaraţii, şi directorul Direcţiei de Cultură din CJC, Cristian Zgabercea.

Nu ne-am fi aşteptat ca, de la această şedinţă, extrem de importantă pentru viitorul oamenilor de cultură din Con-stanţa, să lipsească vreun consilier judeţean. Nu au fost prezenţi la dezbaterile de ieri social-demo-cratul Gheorghe Mihăeşi şi liberala Doina Carp.

„Top Secret”

Trebuie menţionat şi faptul că şedinţa de comisie s-a ţinut pe terenul lui Zgabercea, la biroul său din Aleea Magnoliei, blocul L4, şedinţă la care presa nu a avut acces deşi aceasta se anunţase a fi publică.

Puţin după ora 11.00, în mo-mentul în care reprezentanţii ziarului „Cuget liber” au încercat să intre în sala de şedinţe, şeful Cristian Zgabercea a început să tune şi să fulgere, nervos că am întrerupt discuţiile. După câteva discuţii în contradictoriu privind caracterul public al şedinţei, Zgabercea s-a decis: „Şedinţa nu este la ora 11.00. Noi ne-am întâlnit acum să discutăm. Şedinţa publică începe la ora 12.00”. În faţa acestei decizii, Niculae Peride, preşedintele Comisiei, nu a putut decât să îngâne ceva…în sens aprobator. În jurul orei 12.00, am îndrăznit să o întreb pe asistenta lui Cristian Zgabercea, Carmen Vasile, dacă se poate să particip la lucrări. Chiar dacă i-am explicat întreaga poveste, asistenta mi-a spus că trebuie să mai aştept. Peste câteva minute, pe la 12.10, din biroul lui Zgabercea, a ieşit Niculae Peride. I-am solicitat, din nou, şi lui permisiunea de a participa la şedinţă. „Nu se poate acum. Mai aşteptaţi puţin”, a spus foarte relaxat el, îndreptându-se spre ieşire. La scurt timp după el, a părăsit sala de şedinţe şi Florian Constantin. În cele din urmă, pe la 12.25, când am avut acces la şedinţa de comisie, aceasta s-a transformat într-o scurtă conferinţă de presă după ce şi ceilalţi doi consilieri rămaşi, Maria Magiru şi Mihai Petre, au considerat încheiate discuţiile, s-au ridicat de la masă şi au plecat.

Am asistat la un nou caz de manipulare şi minciună pe faţă ŕ la „supuşii” lui Nicuşor Constantinescu pentru nişte proiecte de hotărâre care par a fi „Top Secret”.


Dezastrul cultural

La final, Cristian Zgabercea a declarat pentru ziarul „Cuget liber” că, din 773 de posturi ocupate în instituţiile de cultură în prezent, vor rămâne doar 441. De asemenea, în urma discuţiilor, s-a stabilit că Teatrul de Stat Constanţa va absorbi Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa, Teatrul de Copii şi Tineret Constanţa şi Direcţia Judeţeană a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa, formând o singură entitate, sub numele Teatrul de Stat Constanţa.

„Am încercat cu toţii, indiferent de coloratura politică, să salvăm tot ce se putea salva din cultura constănţeană. Chiar din punct de vedere cultural, nu s-a văzut că astăzi au fost doi consilieri de la PDL şi doi de la PSD. S-a încercat să se facă tot ceea ce se putea face pentru a salva cât mai mult”, a explicat democrat-liberalul Mihai Petre a explicat pentru ziarul „Cuget liber”.

Potrivit lui, au existat dezacorduri privind absorbţia Muzeului de Artă Constanţa de către Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, dar nu s-a putut găsi o variantă salvatoare pentru Artă. „În primă fază, se va menţine denumirea de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi, ulterior, i se va adăuga şi termenul «artă». Muzeul de Artă va funcţiona ca secţie a noii instituţii”, a completat el.

Discuţii în contradictoriu s-au născut şi în urma propunerii ca Universitatea Populară Constanţa să absoarbă Şcoala Populară de Arte şi Meserii Constanţa şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Constanţa. După mai multe confruntări aprinse, aleşii au ajuns la concluzia că este mult mai bine ca Şcoala Populară de Arte şi Meserii Constanţa să fie cea care le va absorbi pe celelalte două, ţinând cont de performanţele instituţiei. Şi în acest caz, în primă fază, denumirea va rămâne „Şcoala Populară de Arte şi Meserii Constanţa”, iar pe parcurs se va transforma în Centrul Cultural Judeţean, potrivit afirmaţiilor lui Mihai Petre.

Poate cea mai dureroasă măsură este cea care vizează opera constănţeană. Din fosta structură a Teatrului de Operă şi Balet, vor mai rămâne Filarmonica şi Baletul. Mihai Petre a declarat că, iniţial, s-a pus problema dispariţiei complete a Operei cu tot ceea ce însemna aceasta. Însă, în urma negocierilor, a putut fi salvată Filarmonica. „Din nefericire, restul nu pot fi salvaţi”, a spus la final consilierul democrat-liberal.

Aleşii nu au putut intra în posesia proiectelor de hotărâre în cauză nici ieri după-amiază, sperând să le vadă finalizate în şedinţa de consiliu de astăzi.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii