Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:32 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevărul de Seară Mamaia devine staţiune de secol XXI

ro

17 May, 2011 12:20 934 Marime text

Perla litoralului românesc va avea pasarele pietonale în formă de val, iaht şi năvod cu pescăruşi, promenadă turistică modernă şi piste pentru biciclete. Primăria Constanţa va accesa fonduri europene în valoare de 18 milioane de euro. Construcţiile vor fi gata sezonul turistic viitor.

Radu Mazăre, primarul Constanţei, are planuri mari de a atrage turişti români, dar mai ales străini, în Mamaia, în următorii ani.

În Mamaia, autorităţile locale vor să construiască trei pasarele pietonale în formă de iaht, de năvod cu pescăruşi şi de val, a căror lungime variază între 16 - 18 metri. „Sunt simboluri ale oraşului de la malul mării, de aceea am ales ca aceste pasarele să arate astfel", a explicat Viorica Ani Merlă, directorul executiv al Direcţiei Programe şi Dezvoltare din cadrul Primăriei Constanţa.

Prima pasarelă, care va avea formă de iaht, va fi amplasată în faţa Satului de Vacanţă. Pietonii o vor putea folosi de la anul. Trecerea de pietoni suspendată va avea două intrări: una din Satul de Vacanţă şi cealaltă dinspre piaţeta de la Perla. Pe scuarul unde este spaţiul verde de pe centrul Bulevardului Mamaia, în dreptul Satului de vacanţă, va fi ancorat catargul.

A doua pasarelă va fi amplasată în zona piaţetei Cazino şi va fi în formă de năvod cu pescăruşi. Accesul dinspre Cazino se va face pe o rampă înclinată în formă de melc. La jumătatea pasarelei, rampa va fi întoarsă cu 180 de grade. „Este o construcţie metalică care coboară larg în partea dinspre piaţetă şi una mai îngustă, atât cât a permis domeniul public, în partea dinspre lacul Siutghiol", a dat lămuriri Merlă.

A treia pasarelă, în formă de val, va fi ridicată în dreptul piaţetei din faţa hotelului Rex. Tot aici vor fi amenajate peste 100 de locuri de parcare. Investiţia totală se ridică la 2,5 milioane de euro, fiecare pasarelă costând, în medie, 700 - 800 de mii de euro.

Lifturi pentru persoanele cu dizabilităţi

Pasarelele pietonale vor fi construite la o înălţime de 5,13 metri pentru a putea permite accesul autobuzelor supraetajate în perioada sezonului turistic în staţiune şi vor fi prevăzute cu lifturi de ambele părţi pentru a uşura accesul persoanelor cu handicap locomotor.

Proiectul a fost votat ieri în unanimitate pentru a putea obţine toate avizele necesare şi pentru a primi finanţare europeană în cel mai scurt timp.

În maximum o lună va fi aprobată şi partea de co-finanţare a Primăriei Constanţa. „Vom depune apoi proiectul pentru garantare, ca în primăvară să putem începe lucrările", a arătat directorul primăriei.

Edilul Constanţei crede că proiectul este o operă de artă. „Sunt nişte pasarele care joacă puţin şi înspre operă de artă. Ele vor deveni simbolul acestei staţiuni", crede edilul Constanţei. Mazăre apreciază că noile investiţii din Mamaia vor fi fructificate şi că niciun minister nu-l mai incomodează: „Dacă aveam nevoie de autorizaţie de construcţie, trebuia să am Plan Urbanistic Zonal pe zona Mamaia, pe care Elena Udrea a făcut bine de l-a anulat. Aceste proiecte reprezintă viitorul în Mamaia".

http://www.adevarul.ro/locale/constanta

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii