Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevărul de Seară Mare Nostrum lansează ghiduri pentru protejarea delfinilor din Marea Neagră

ro

05 Apr, 2011 12:01 1050 Marime text

În cadrul proiectului „Îmbunătăţirea stării de conservare a biodiversităţii marine din zona costieră românească, în special a delfinilor" (CONSDELFIROM), Mare Nostrum lansează două ghiduri care cuprind informaţii referitoare la populaţiile de delfini din Marea Neagră.

Ghidul „Recomandǎri privind diminuarea impactului negativ al uneltelor de pescuit asupra populaţiilor de delfini din Marea Neagrǎ" are ca scop informarea pescarilor cu privire la ameninţările cu care se confruntă populaţiile de delfini şi a efectelor negative ale uneltelor de pescuit asupra acestora.

De asemenea, acesta include şi soluţii pentru diminuarea capturilor accidentale, dar şi informaţii privind dispozitivele hidroacustice necesare pentru îndepărtarea delfinilor de plasele de pescuit. În acest scop, vor avea loc întâlniri cu pescarii în care vor fi dezbătute aceste probleme şi eventualele soluţii pe care aceştia le pot adopta.

Totodată, a fost reeditat „Ghidul voluntarului pentru monitorizarea delfinilor", care cuprinde recomandări privind protejarea delfinilor de către populaţia locală şi turişti. Acesta oferă, în acelaşi timp, informaţii despre Marea Neagră şi condiţiile de habitat ale delfinilor.

Cele două ghiduri se adresează atât comunităţii pescarilor, elevilor din reţeaua de voluntari observatori, cât şi comunităţii locale.

„Sperăm ca prin editarea acestor ghiduri să creştem nivelul de informare a populaţiei privind problemele cu care se confruntă delfinii. Informaţiile sunt unele de bază şi redactate într-o manieră accesibilă tuturor celor preocupaţi de protecţia delfinilor", a declarat Marian Paiu, coordonator activităţi de teren ONG Mare Nostrum.

Proiectul urmăreşte, în primul rând, creşterea nivelului de conştientizare al populaţiei locale, cu privire la ameninţările la viaţa delfinilor din Marea Neagră, dar şi sprijinirea comunităţii pescarilor pentru reducerea numărului de delfini capturaţi accidental în plasele pescăreşti.

Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu şi are o valoare totală de 669.930,17 lei.

http://www.adevarul.ro/locale/constanta

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii