Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:48 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevărul de Seară Constanţa are grădini suspendate, în zona Boema

ro

08 Sep, 2010 12:41 896 Marime text
O pensionară din cartierul Boema şi-a transformat casa şi balconul într-un colţ verde, păzit de căţeluşa Negruţa.

Valentina Coman (66 de ani) a descoperit un medicament - minune: aloe vera. Plantele pe care le îngrijeşte zilnic îi dau „energie verde", cel mai bun remediu pentru vârsta pensionării.

Din stradă, balconul dintr-un bloc turn din Constanţa pare o gradină suspendată. Vecinii din zona Boema spun cu zâmbetul pe buze că terasa verde este una dintre minunile Constanţei. Oraşul de vede altfel, printre sute de plante, aşezate meticulos în recipiente colorate.

Zeci de ghivece de flori aşezate după mărime şi categorii, o colivie cu papagali şi un câine umplu balconul Valentinei Coman. Grădina amenajată de pensionară este situată într-unul dintre cele mai înalte blocuri ale Constanţei.

Energie verde

Valentina Coman este pasionată de flori şi spune că plantele pe care le îngrijeşte îi dau energia de care are nevoie în fiecare zi. „Am patru fete şi ele sunt florile mele, însă de când am ieşit la pensie am timp şi pentru plantele mele dragi", spune femeia emoţionată. Ea spune că energia primită de la plante este cel mai bun remediu pentru micile probleme de sănătate.

Plantele-medicament

Ghivecele cu aloe-vera ocupă un loc de cinste printre cele cu crini, cactuşi, trandafiri sau gura leului. Doamna Valentina ştie secretele fiecărei plante şi le împărtăşeşte bucuroasă oricui întreabă. „Pământ bun şi apă curată, asta le trebuie micuţelor mele. Am şi o soluţie pentru puricii nesuferiţi care atacă frunzele plantelor", spune femeia.

Ea foloseşte frunzele de aloe vera pentru durerile abdominale şi crede că planta este cel mai bun remediu pentru bolile supărătoare. „Am rupt zilele trecute o frunză de aloe, m-a durut stomacul. Mi-a luat durerea cu mâna, dar îmi pare rău că am cam rupt frunza strâmb", mărturiseşte femeia.

Paznicul Negruţa

Recipiente mari şi mici, lăzi de plastic amenajate cu grijă sau bidoane încăpătoare, toate au fost transformate în ghivece şi sunt păzite de Negruţa, câinele pensionarei. „E un animal foarte loial, alungă toate păsările care dau târcoale balconului", povesteşte ea.

Singurele păsări pe care Negruţa le place şi le acceptă în preajma ghivecelor sunt Coco şi Cocuţa, cei doi papagali ai casei. „Doar ei au voie pe balcon, dar mai ciugulesc din frunze şi nu îi mai las liberi", spune doamna Valentina. Lângă masa de pe balconul interior, plin-ochi de givece, pensioanara şi-a pus la uscat păducel. „E o plantă bună la toate, eu o usuc şi îmi fac ceaiuri", povesteşte femeia.

www.adevarul.ro/locale/constanta

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii