Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:02 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevărul de Seară A fost găsită epava distrugătorului sovietic Moscova lângă Constanţa

ro

16 May, 2011 13:17 1025 Marime text

După 70 de ani, epava distrugătorului Moscova a fost găsită la Constanţa, scrie Gândul. Nava sovietică a fost scufundată în anul 1941 în apele teritoriale ale României.

Încă de anul trecut, mai multe firme particulare de scufundări anunţau că au găsit epava la 40 de metri adâncime, lângă Constanţa. Acum, Gândul scrie că distrugătorul a fost descoperit de o echipă mixtă de scafandri din Ucraina, Rusia şi România, care a lucrat mai bine de o lună pentru a localiza epava.

Misterul dispariţiei navei Moscova

În luna iunie a anului 1941, sovieticii au atacat coasta ţării noastre, deschizând focul asupra portului Constanţa cu distrugătoarele Moscova şi Harkov. Marina română s-a apărat la rândul ei cu distrugătoarele Regina Maria şi Mărăşti, iar în timpul retragerii distrugătorul Moscova a explodat, scufundându-se.

Există cel puţin două variante privind scufundarea distrugătorului: una spune că ar fi fost lovit de o mină marină, iar a doua variantă că ar fi fost torpilat din greşeală de un submarin sovietic. Distrugătorul sovietic Moscova avea o lungime de 127,5 metri, o lăţime de 11,7 metri şi cântărea 1.623 de tone încărcat la capacitate maximă.

http://www.adevarul.ro/locale/constanta

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii