Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:22 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfanta Lumina de la Ierusalim, la malul Marii Negre

ro

15 Apr, 2009 20:13 1553 Marime text
Pe 18 aprilie, de la ora 23.30, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia pe plaja Modern Utrenia Învierii în care va da Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim. Sfânta Lumină va fi adusă cu un avion militar, de la Ierusalim via Suceava. 

Slujba de Înviere va fi urmată de cuvântul pastoral al ierarhului Tomisului şi de Sfânta Liturghie care va fi oficiată la catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Constanţa. Răspunsurile liturgice vor fi date de Corala bărbătească „Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului. În ziua de Paşte, de la ora 12.00, în acest lăcaş de cult Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârşi slujba celei de-a doua Învieri în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi rostită în 12 limbi, după numărul apostolilor. Seara, de la ora18.00, credincioşii constănţeni sunt aşteptaţi să ia parte la Concertul pascal ce va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor. „Pe noi, creştinii ortodocşi, ne mângâie Mântuitorul Hristos în fiecare an cu această lumină. Coboară din cer sub forma razelor de lumină nematerialnică, aprinde făcliile patriarhului ortodox al Ierusalimului, de deasupra Sfântului Mormânt. De la întâistătătorul Ierusalimului lumina este dată tuturor celor ce ţin mănunchi de 33 de lumânări în mâini, după anii vieţii Mântuitorului. Această lumină nematerială, venită din cer, ne confirmă că Hristos a înviat şi că lumina Învierii Sale este neînserată. De aceea, în fiecare an se înnoieşte şi se răspândeşte la Ierusalim şi din Ierusalim la toată lumea creştină", a declarat Arhiepiscopul Tomisului.

Raclele Sfântului Andrei, la Mangalia

Învierea va fi sărbătorită pe plajă şi la Mangalia. De la ora 23.30 şi până la ora 00.00 va avea loc un concert de cântece pascale, susţinut de corul Armonia (din Ardeal), iar la ora 00.00, părintele Iulian Rotaru, protoiereu de Mangalia, va împărţi Lumina lui Hristos celor aflaţi pe plaja Prezident. Răspunsurile liturgice vor fi date de corul Facultăţii de Teologie din Constanţa. În sâmbăta Paştelui, Înaltpreasfinţitul Teodosie va face o vizită pastorală la biserica „Sfinţii Mihail şi Gavriil" din Mangalia unde va duce, spre închinare, moaştele Sfântului Apostol Andrei. Racla cu sfintele moaşte va rămâne în Mangalia până duminică. Tot vineri, la ora 14.00, Ierarhul Tomisului va sfinţi altarul unde va fi oficiată Utrenia Învierii, altar aflat pe plaja Prezident din Mangalia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii