Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:57 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vopsitul parului, moda printre politicienii si alesii constanteni

ro

20 Apr, 2004 00:00 989 Marime text

Bijuteriile, motiv de disputa electorala

Organizatiile constantene ale partidelor politice au de lucru in ceea ce priveste imaginea unora dintre reprezentantii lor * Crezand ca ar putea avea mai mult succes, politicieni precum Constantin Fratila, Dionisie Culetu, Mircea Alexandru sau deputatul PRM Gheorghe Ariton ies in evidenta doar prin bijuteriile pe care le etaleaza * Fara a li se parea impotriva naturii, Alexandru Guta, Culetu si Ariton imprumuta din obiceiurile femeiesti * Acestia isi ingrijesc podoaba capilara schimbandu-si culoarea periodic

Membrii partidului de guvernamant au primit "indicatia", dupa unii doar "recomandarea", de a nu se prezenta in fata electoratului incarcati cu bijuterii. Pentru ca lucrurile sa fie clare, s-au dat si exemple de bijuterii "contraindicate", respectiv ghiulul, bratara si lantul din aur. Cum, banuim, pe multi dintre noi "nu ne dau afara din casa" bijuteriile, n-ar fi rau sa amintim ca prin "ghiul" se intelege inelul gros din aur, impodobit - de regula - cu pietre pretioase. "Indicatia" ar fi ramas doar un episod comic din actuala campanie electorala tot mai inversunata daca unii dintre cei vizati n-ar fi protestat public, afirmand in interviuri ce se doreau incendiare ca "resping cu indignare politica anti-ghiul". Ei, poftim de vezi si sa nu crezi! Ghiulul a devenit obiect de disputa in interiorul partidului de guvernamant, si nu numai. Unul dintre protestatari a emis urmatoarea observatie: "Cei care isi permit sa faca declaratii din astea sa mearga cu Trabantul sau cu caruta, nu in limuzine scumpe. Sa indrazneasca sa-mi spuna mie cineva sa-mi dau jos lantul si bratara, ca-l fac praf!". Probabil, dupa o astfel de reactie, nimeni nu va risca sa fie facut "praf". Cum va evolua controversa este greu de ghicit. Deocamdata, avem un set de fapte care merita - credem - sa fie comentate, chiar si pe scurt. "Indicatia" sau, ma rog, "recomandarea" cu pricina atesta cat de preocupati sunt unii politicieni, nu numai de la Putere, ci si din Opozitie, de ceea ce se numeste "imagine".

Liderul Partidei Rromilor, Mircea Alexandru, sfideaza saracia etnicilor pe care ii conduce

Fie ca este vorba de liderul constantean al Partidei Rromilor, Mircea Alexandru, care isi etaleaza un lant de aur cu accesorii, precum si o bratara de greutati impresionante, sau de liderul organizatiei municipale a Partidului Democrat Constanta, Dionisie Culetu, care are grija de podoaba sa capilara pentru a-i improspata periodic culoarea, pentru a nu mai aduce in discutie si garnitura sa aurita, toate aceste lucruri frizeaza ridicolul saraciei in care ne adancim zilnic fara ca acestia sa fie afectati in vreun fel sau altul. Asadar, politicienii ar trebui sa se gandeasca bine in aceasta perioada ca, desi apusa, epoca "pulovarul Petre Roman" trebuie exploatata in aceasta primavara electorala, pana nu dau peste noi "caldurile africane" anuntate de meteorologi. Asta deoarece majoritatea politicienilor nu vor sa renunte la tinuta clasica de costum-cravata sub nici o forma. Nu conteaza ca merg in ultimul catun sau la intalnirea cu ministrul, ei cred ca doar asa au prestanta. Este vorba bineinteles despre politicienii autohtoni, fiindca cei de la centru au angajat specialisti in vestimentatie, constienti ca un vot poate fi adus prin orice mijloace: un zambet, o promisiune, dar si un pulovar potrivit la momentul oportun. Asta a fost o recomandare generala. Prin urmare, apare inadecvat tot ce da "rau" la electorat. Pentru aceasta nu conteaza fondul, ci doar forma. Un fost prim-ministru, si aici este vorba de social-democratul Nicolae Vacaroiu, a renuntat la ghiulul pe care il purta cu mandrie mitocaneasca, deoarece devenise - pe aceasta tema - tinta unor ironii necrutatoare ale presei. Prin "sacrificiul" pe care l-a facut a devenit, oare, mai putin mitocan? Daca unii lideri politici au bani pentru a-si cumpara ghiuluri, lantisoare si bratari din aur, de ce sa nu le poarte? Pai chiar asa, de ce deputatul PRM Gheorghe Ariton sa nu-si vopseasca podoaba capilara, din cand in cand, mai ales ca poseda si un ditamai ghiulul si o bratara cu o greutate impresionanta, asa, ca sa se convinga si electoratul ca domnia sa nu a ajuns in Parlament pentru interesul buzunarului, ci pentru tot constanteanul.

Oamenii lui Petre Roman, bogati si vopsiti

Modelul cu schimbarea culorii podoabei capilare a fost imprumutat si de celebrul primar al comunei constantene Ion Corvin, acum in curtea lui Petre Roman, Alexandru Guta. Nu discutam aici nici despre sursa banilor si nici despre deficitul de simt estetic, despre manierele de parvenit, ci doar despre incercarea unor pseudo-politicieni de a se prezenta in fata electoratului intr-o postura falsa, marcata de ipocrizie, de fariseism. In acest context, ex-arbitrul Constantin Fratila ne surprinde saptamanal la intalnirile cu ziaristii constanteni, cand ii "admiram" bratara si ghiulul ce si le etaleaza fara nici o jena ca poate unii l-ar putea taxa pentru snobismul de care da dovada. Fireste, electoratul nu trebuie socat prin comportamente care accentueaza prapastia dintre amarastenii care vor vota si cei care pretind ca le exprima, le apara si le promoveaza interesele. Nu conteaza ce fel de viata duc acesti politicieni, ce gusturi au, n-au importanta indoielile care planeaza asupra lor, mai ales in privinta sursei bogatiei; totul se reduce la "imagine". Adica, la confectionarea unei imagini care sa atraga electoratul, care sa confirme cat de adevarati "oameni din popor" sunt cei care le solicita votul.

"Poarta-te precum iti este felul!", un sfat necunoscut in unele zone ale clasei politice

Insa de acest lucru nu pare a fi constienta si plimbareata Ecaterina Prodan care, atunci cand apare undeva in public, reuseste sa surprinda doar negativ prin stridenta culorilor pe care si le alege si le etaleaza, indiferent ca este vorba de oja sau rujul folosite fara nici un pic de simt estetic. La polul opus, deputatul social-democrat Liana Naum, care a adoptat in ultima perioada un stil clasic purtand doar creatii emblema "Bulgari" si tonuri vestimentare alb-negru, ar putea sa o ajute si pe colega sa de partid. Episodul cu ghiulul este - ca sa zicem asa - emblematic pentru modul in care gandesc si actioneaza unii politicieni. In loc ca atentia sa fie concentrata pe rezolvarea problemelor reale cu care se confrunta majoritatea covarsitoare a populatiei, se confectioneaza tot felul de "scenarii" pentru prostirea alegatorilor, pentru manipularea lor cu metode mai mult sau mai putin verificate, atat la noi, cat si aiurea. Intelepciunea populara a facut "legatura" dintre felul in care arati si felul in care te porti. Firescul a fost, totdeauna, mai atractiv decat mimarea acestuia, cu mai mult sau mai putin talent. "Poarta-te precum iti este felul!" reprezinta un sfat, se pare, necunoscut in unele zone ale clasei politice. Cu ghiul sau fara ghiul, cu bratara de aur sau fara bratara de aur, incapacitatea de a promova frumosul autentic, incultura, prostul-gust, nesinceritatea sunt atat de lesne depistabile incat partidele ar trebui sa se preocupe sa aiba in randurile lor cat mai multi oameni (lideri) de calitate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii