Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:13 20 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vergil Chiţac - „De mai bine de trei ani, oraşul Constanţa este condus cu poze, nu cu fapte“

ro

12 Jul, 2019 00:00 975 Marime text


În ultima luare de poziţie, senatorul independent de Constanţa Vergil Chiţac atacă strategia de regenerare urbană prezentată recent de primarul Constanţei, Decebal Făgădău, prin care se intenţionează schimbarea la faţă a cartierelor de blocuri construite înainte de anul 1989, staţiunea Mamaia, dar şi zona peninsulară. 

Senatorul, care este şi preşedintele Asociaţiei „Constanţa Altfel”, spune că „Primăria a apelat la Banca Mondială, care a prezentat câteva propuneri, ce nu ne-au fost prezentate în totalitate, de parcă noi, constănţenii, prezumtivii beneficiari ai acestora, nu am merita să le ştim. Ne-au fost însă prezentate câteva desene realizate pe calculator prin care am putea să înţelegem că aşa vor arăta mai multe zone din Constanţa, în viitor. Făgădău, dacă nu a fost în stare să ia bani europeni nerambursabili, acum ne îndatorează pe toţi. Pentru că banii vor trebui restituiţi cu tot cu dobândă. Dacă tot spune că «a apelat la specialiştii în urbanism ai Băncii Mondiale», de ce ţine 60 de angajaţi la Direcţia de urbanism a Primăriei Constanţa? Un primar care ar fi prezentat promisiuni mincinoase şi-ar fi dat demisia de onoare demult. Nu ştiu cum aţi lucrat 10 ani în Primărie, dar vă spun că la noi, la militari, cuvântul dat înseamnă încă ceva. Eu mi-am dat demisia în 2001 din funcţia de decan al facultăţii pentru un gest al rectorului de atunci care mi s-a părut că-mi atinge onoarea. Şi onoarea este mai importantă decât un scaun... sigur profitabil, domnule Făgădău”, susţine senatorul.

Chiţac îşi continuă pledoaria pentru Constanţa, cu noi critici la adresa edilului-şef în funcţie. „Aţi arătat poze şi în campania electorală din 2016 şi n-aţi făcut nimic. Am văzut cu toţii desene în care apărea un sens giratoriu suspendat în zona Podului de la Butelii, unde traficul este un coşmar pentru şoferi. N-aţi făcut nimic pentru ca poza să devină realitate. Ba mai mult, n-aţi reuşit să reparaţi nici măcar un pod, deşi ar fi trebuit să fie gata în şase luni... aşa aţi spus. Aţi pus sensuri giratorii pe marile bulevarde şi sigur că nu se pot sincroniza semafoarele, iar maşinile stau la semafoare din sute în sute de metri.

Aţi arătat poze ale unor pieţe din Constanţa: I. L. Caragiale, Tomis III, Griviţei... Am văzut acolo pieţe care numai la exterior aveau un aspect civilizat. Era clar că nu era decât o minciună. Nu spuneaţi cât costă şi nici de unde aveţi finanţarea. Vă mai aduceţi aminte de ele? Prin ce sertar le-aţi aruncat? Pieţele arată ca acum mai bine trei ani, când îi minţeaţi pe constănţeni cu promisiunile acestea. Am remarcat însă că aţi asfaltat toate străzile din jurul Pieţei Brick. Acum veniţi, cu mai puţin de un an înainte de alegeri, şi ne arătaţi alte fotografii realizate pe calculator. Vedem blocuri reabilitate - după ce aţi spus că nu e nevoie de reabilitarea blocurilor, vedem spaţii verzi - după ce aţi aprobat în neştire construcţii pe spaţii verzi, vedem chiar şi un biciclist - după ce nu aţi mai realizat nici măcar un metru de pistă. Ba, mai mult, partenerii din port, cu colaborarea cărora v-aţi lăudat de multe ori, au închis digul pentru biciclişti”, conchide Vergil Chiţac. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii