Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:28 14 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

USR vrea să modifice Legea Adopţiei. Timpul petrecut de copii în sistemul de protecţie trebuie să scadă!

ro

15 Mar, 2018 00:00 547 Marime text
Parlamentarii USR au depus o iniţiativă de modificare a Legii Adopţiei, care vizează scăderea timpului pe care un copil îl petrece în sistemul de protecţie, prin facilitarea întregului proces de adopţie.

„Posibilitatea unui copil de a părăsi sistemul de protecţie echivalează cu finalizarea cu succes a unui proces de adopţie, care, din păcate, în România, este unul foarte anevoios. Pentru a respecta interesul superior al copilului şi dreptul său la o dezvoltare psihică armonioasă, este nevoie de eliminarea unor reglementări excesive din legislaţie care traumatizează în prezent copilul în procesul adopţiei“, au explicat deputaţii USR necesitatea de modificare a Legii Adopţiei.

Iniţiativa legislativă include mai multe măsuri pentru rezolvarea blocajelor din procesul de adopţie; una dintre ele prevede reducerea gradului de rudenie de la IV la III în cazul rudelor copilului care sunt căutate de către inspectorii sociali înainte de a începe procesul de adopţie. O astfel de măsură are scopul de a limita şederea copiilor în sistem, astfel încât aceştia să nu petreacă mai mult de un an în sistemul de protecţie fără să fie reintegraţi sau să aibă măcar începută procedura de declarare a adopţiei. 

Deschiderea adopţiilor internaţionale pentru cetăţenii statelor semnatare ale Convenţiei de la Haga şi menţinerea spre adopţie a copiilor care au împlinit 14 ani, la cererea acestora, sunt noi măsuri cuprinse în iniţiativa legislativă, de natură să crească şansa de adopţie a copiilor care nu ajung să fie adoptaţi nici prin potrivire teoretică, nici prin lista celor greu adoptabili. 

O altă măsură vizează eficientizarea serviciilor în domeniul adopţiei prin acordarea posibilităţii ca organisme private acreditate să desfăşoare activităţi agreate de comun acord şi derulate în parteneriat cu direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului. În prezent, deschiderea oportunităţii adopţiei copiilor consideraţi greu adoptabili a crescut volumul de muncă pentru procesarea dosarelor şi pentru derularea proceselor de adopţie, iar acest lucru nu a fost corelat cu creşterea numărului personalului activ din serviciile de adopţie.

Ultima măsură inclusă în iniţiativa deputatului USR prevede ca părinţii biologici care îşi doresc copiii acasă să facă dovada unor garanţii morale, precum şi a unor condiţii materiale necesare creşterii, educării şi dezvoltării armonioase a copilului, în maximum un an.
 
La sfârşitul anului trecut, în România existau circa 57.000 de copii în sistemul de protecţie, cei mai mulţi fiind victime ale abandonului familial sau ale abuzurilor suferite în familia biologică. Dintre aceştia, numai aproximativ 3.250 sunt declaraţi adoptabili, adică doar 5,7% din numărul total, iar procentul copiilor care ajung să fie şi adoptaţi nu depăşeşte 2% în decursul unui an, potrivit ultimelor statistici. Această rată extrem de scăzută a adoptare a copiilor instituţionalizaţi din România indică existenţa unor posibile probleme de ordin structural şi funcţional în sistemul de protecţie, probleme care trebuie neapărat rezolvate.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii