Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:21 28 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

USR solicită sesiune extraordinară în Parlament şi propune măsuri pentru prevenirea cazurilor similare celui din Caracal

ro

30 Jul, 2019 00:00 575 Marime text

Uniunea Salvaţi România propune un pachet de măsuri care să repare sistemul incompetent şi corupt ce se face complice la torturarea şi uciderea tinerelor din Caracal. USR cere preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului României pentru adoptarea de urgenţă a pachetului de măsuri pentru prevenirea tragediilor de genul celor petrecute la Caracal, în condiţiile în care PSD încearcă să acopere şirul de erori instituţionale grave ce au dus la pierderea cel puţin a unei vieţi ce putea fi salvată.
 
Cazul de la Caracal arată o serie de disfuncţionalităţi, astfel că USR propune o serie de măsuri pentru a evita în viitor cazuri similare:

1. Abrogarea imediată a legii recursului compensatoriu.
 
2. Desfiinţarea Secţiei Speciale şi punerea în acord a legilor Justiţiei cu recomandările Greco, ale Comisiei de la Veneţia, ale Comisiei Europene.
 
3. Îmbunătăţirea sistemului de localizare a apelurilor 112 prin modificarea Legii 160/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă (SNUAU), cu abilitarea administratorului SNUAU să asigure informaţia de localizare a terminalului care a efectuat apelul de urgenţă, prin servicii de voce sau date.
 
4. Operaţionalizarea Sistemului Alertă Răpire Copii.
 
5. Asigurarea de tehnică performantă la Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române pentru supraveghere, interceptare, localizare a apelurilor în anchetarea infracţiunilor grave.
 
6. Asigurarea mijloacelor materiale necesare organelor de urmărire penală pentru desfăşurarea anchetelor, la prima rectificare a bugetului pe 2019, prin realocarea celor 235% buget suplimentar acordat Jandarmeriei Române pentru arme şi muniţii.
 
7. Numirea pe funcţiile de conducere să se facă pe criterii meritocratice, pe bază de concurs, încetarea imediată a interimatelor cu care şefii din poliţie sunt ţinuţi sub papuc.
 
8. Îmbunătăţirea calităţii educaţiei, prin reformarea Academiei de Poliţiei cu consultarea unor experţi europeni, şi a pregătirii profesionale continue a poliţiştilor, precum şi evaluarea periodică a acestora de către un corp independent.
 
9. Abrogarea de urgenţă a OUG nr. 51/2019 astfel încât transportul judeţean să reintre în categoria transportului public, iar acesta sa fie decontat elevilor inclusiv pe perioada vacanţelor.
 
10. Operaţionalizarea registrului pentru infractorii sexuali şi crearea unor registre speciale, operative, pentru faptele de violenţă, în special domestică (chiar şi cele soldate cu retragerea plângerilor de către victime). Totodată, cei care săvârşesc astfel de fapte să fie supuşi unor terapii şi unor monitorizări.
 
11. Instituirea unor pedepse complementare care să înceteze doar după efectuarea unor şedinţe de terapie şi după o evaluare psihologică.
 
12. Modificarea pedepselor să se bazeze pe efectuarea unor studii criminologice bine documentate, efectuate de un institut autonom.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii