Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

USL cere anticipate, PDL vrea să recupereze încrederea românilor Ce spun politicienii Constanţei despre demisia lui Boc

ro

07 Feb, 2012 00:00 1235 Marime text

Premierul Emil Boc a anunţat ieri că a luat decizia de a depune mandatul Guvernului.

„Nu mă agăţ de putere, pentru mine contează mai puţin că mai rămân pe acest scaun câteva luni în plus, dar pentru ţară este foarte important să avem stabilitate economică. Am luat decizii extrem de grele de pe acest scaun. Măsurile au fost luate cu gândul la viitorul României, nu pentru că am dorit, ci pentru că a trebuit. Fac apel la clasa politică să treacă cât mai repede un nou Guvern. Vreau să le mulţumesc românilor pentru că au fost cei care au salvat România de la colapsul economic", a motivat ex-premierul. Depunerea mandatului a împărţit din nou clasa politică în două falii: prima, a celor care i-au mulţumit lui Boc pentru activitate şi care speră ca noul guvern să-i salveze ca partid (n.r. PDL), cea de-a doua, a celor care consideră că schimbarea cabinetului este insuficientă şi vor alegeri anticipate, USL! Iată ce susţin liderii politici locali despre schimbarea Guvernului:

Puiu Haşotti, senator PNL: „La nivel informal, încă de acum o săptămână se ştia că, după ce va pleca misiunea FMI, guvernul va demisiona. Preşedintele a stabilit consultări cu partidele politice. Interesant este faptul că Emil Boc şi-a dovedit încă o dată inconsecvenţa. Acum o săptămână spunea că nu va demisiona pentru că-şi doreşte stabilitatea ţării, astăzi a spus că demisionează tocmai pentru a asigura stabilitatea României. Este foarte, foarte greu să facem predicţii. UDMR, prin vocea lui Gyorgy Frunda, s-a delimitat de actuala guvernare. Iar USL, daca va veni la guvernare, nu va guverna nici măcar alături de UDMR. Trebuie îndeplinite condiţiile constituţionale, trebuie desemnat un premier interimar dintre membrii cabinetului şi, în cel mult 10 zile, preşedintele trebuie să vină cu un premier. Din punctul meu de vedere, este exclus ca USL să guverneze alături de PDL sau de UNPR. Nu ştim dacă USL va accepta o propunere de preluare a guvernării. Teoretic, dacă vom prelua guvernarea, USL va angaja alegeri anticipate, după ce va numi în judeţe prefecţi corecţi, nu prefecţi care să facă politică".

Maria Stavrositu, deputatul PDL: „Evenimentele din ultima perioadă au demonstrat că se impunea un gest politic major pentru detensionarea atmosferei încordate atât pe plan politic, cât şi social. În acest context, demisia guvernului Boc reprezintă un act de maturitate politică, un act responsabil şi nu unul populist. Aşa cum a demonstrat în aceşti ani de guvernare, premierul Emil Boc a luat decizii grele, uneori dăunătoare pentru imaginea guvernului sau a persoanei sale, însă benefice pentru interesul naţional. Dovadă în acest sens stau previzionările făcute de FMI şi de Banca Mondială, care plasează România, în 2012, pe un trend ascendent faţă de statele din zona euro. Pornind de la aceste premise, într-un moment crucial pentru evoluţia politică a României, considerăm că numirea cât mai rapidă a unui premier tehnocrat, acceptat de întreaga clasă politică, ar fi soluţia cea mai bună. În acest sens, facem apel la reprezentanţii opoziţie să dea dovadă, la rândul lor, de responsabilitate conformă cu mandatul cu care au fost învestiţi în Parlamentul României de cetăţenii care i-au ales. Nu este momentul pentru discursuri şi atitudini demagogice, clasa politică este într-un moment crucial, iar intrarea într-un blocaj politic ar face rău tuturor, dar în primul rând populaţiei şi imaginii României în afara graniţelor. România va trece, cu siguranţă, peste această criză, însă depinde de noi, oamenii politici, ca bunăstarea populaţiei şi stabilitatea economică a României să fie prioritare".

Alexandru Mazăre, senator PSD: „Nu am să vă dau un răspuns direct pentru că am putea fi acuzaţi că vrem să punem un guvern USL în locul cabinetului Boc. Pot să spun că, din punctul meu de vedere, singura soluţie este numirea unui guvern de tehnocraţi, care să organizeze alegeri anticipate şi apoi ce vor dori oamenii, aşa vom face. Trebuie să-i lăsăm pe români să-şi spună punctul de vedere. Repet, avem nevoie de un guvern independent, care să organizeze alegeri corecte în România şi, aşa cum am mai spus, am mari îndoieli că miniştrii PDL ar fi capabili de aşa ceva.

Sunt convins că protestele au condus la această demisie şi, dacă vreţi, imediat ce se va încălzi vremea, cred că oamenii vor ieşi din nou în stradă şi vor cere şi demisia lui Traian Băsescu, pentru că el este „capo di tutti capi", el este vârful şi exponentul acestui regim. Vom avea şi o discuţie la nivelul grupului şi vom lua o decizie şi în legătură cu protestul parlamentar al opoziţiei".

Christian Gigi Chiru, preşedinte PDL Constanţa: „Consider că demisia premierului Boc reprezintă un act de normalitate, venit din partea unui politician responsabil. Guvernul Boc şi-a făcut datoria, a luat măsuri corecte şi necesare pentru România, din păcate nepopulare. Este nevoie de o schimbare, de un nou guvern, care să beneficieze de susţinerea şi încrederea românilor, guvern care să continue reformele atât de necesare stabilităţii şi dezvoltării României. De aceea, consider că demisia guvernului Boc este un act care vine firesc, în urma popularităţii scăzute din cauza luării măsurilor de austeritate. Cred că tema alegerilor anticipate solicitate de opoziţie este un exerciţiu de imagine şi că USL nu-şi doreşte să vină la guvernare în acest moment".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii