Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:40 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stelian Ion (USR) - „Obiectivul mandatului meu este îmbunătățirea legilor justiției pentru a apăra cetățenii de abuzuri“

ro

02 Dec, 2019 00:00 1620 Marime text
Uniunea Salvați România a depus un proiect de lege care transpune recomandările Comisiei de la Veneția în legile justiției. Proiectul USR prevede eliminarea restricției libertății de exprimare a judecătorilor și a procurorilor, abandonarea definitivă a schemei de pensionare anticipată a magistraților și desființarea secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție.
 
În condițiile în care Comisia de la Veneția a recomandat reconsiderarea sistemului pentru numirea și revocarea procurorilor de rang înalt, USR a propus ca procurorii-șefi să fie numiți și revocați numai cu avizul obligatoriu al Consiliului Superior al Magistraturii. În prezent, avizul CSM este consultativ, iar președintele poate să refuze o singură dată la numire și niciodată la revocare propunerile ministrului justiției.
 
În ceea ce privește răspunderea materială a magistraților, Comisia de la Veneția a recomandat completarea prevederilor, iar USR a propus ca CSM să ia decizia finală asupra raportului Inspecției Judiciare prin care se stabilește dacă judecătorii sau procurorii au comis erori judiciare cu rea-credință sau cu gravă neglijență. În plus, Ministerul de Finanțe nu va putea să dea în judecată magistrații decât dacă CSM a stabilit că sunt vinovați, printr-o hotărâre care a rămas definitivă.
 
De asemenea, USR a clarificat motivele de revocare a membrilor CSM și a propus reducerea influenței inspectorului-șef al Inspecției Judiciare, care, în urma modificărilor aduse legilor justiției, căpătase superputeri.
 
Nu în ultimul rând, USR a preluat și alte sugestii ale Comisiei, a reiterat principiul independenței procurorilor și a introdus prevederi de clarificare a motivelor pentru care procurorii pot fi revocați din funcțiile de conducere și de execuție.
 
„Încă de când a intrat în Parlament, am dus o luptă continuă pentru o justiție independentă. Abrogarea OUG 13, desființarea Secției Speciale de anchetare a magistraților sau transpunerea recomandărilor Comisiei de la Veneția în Legile Justiției sunt doar câteva dintre numeroasele sale demersuri. Obiectivul principal al mandatului meu de parlamentar este să îmbunătățesc legile din domeniul justiției pentru a apăra cetățenii de abuzuri”, spune deputatul USR de Constanța Stelian Ion.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii