Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:20 26 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stelian Ion, deputat USR Constanța „Dacă ceva va clătina alianța PSD-PNL-UDMR, acesta va fi banul”

ro

14 May, 2022 00:00 1987 Marime text
  • USR a propus transparentizare și criterii obiective pentru cheltuirea banilor din programul Anghel Saligny pe modelul fondurilor europene
  • Prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny în urma evaluărilor făcute la nivel de guvern și a aplicării unei proceduri standard la nivel național, județului Constanța îi va reveni suma de 1.135.252.021 de lei
  • Din bugetul alocat, unitățile administrativ teritoriale pot accesa fonduri pentru drumuri și poduri, precum și pentru rețeaua de apă și canalizare
  •  Media alocării a fost de 1,25 miliarde de lei pe județ
     

 
USR a propus transparentizare și criterii obiective pentru cheltuirea banilor din programul Anghel Saligny pe modelul fondurilor europene, cu stabilirea unor criterii și verificarea modului în care acești bani sunt cheltuiți.
 
USR mai susține că este important ca cei care sunt acum la putere să explice ce vor să facă, pentru că varianta de transparență și criterii obiective se pare că nu a fost bună.
 
În acest sens, deputatul USR de Constanța, Stelian Ion consideră că : „Dacă ceva va clătina alianța PSD-PNL-UDMR, acesta va fi banul”, deoarece în opinia parlamentarului constănțean, „va fi interesul pentru a acapara cât mai mulți bani și pentru a-i cheltui, din păcate pentru România, în mod discreționar. De aici, de la această sete nesatisfăcută de bani provin discuțiile în această alianță. Nu este vorba de principii sau despre cum să reformeze România, pentru că toate reformele se blochează rând pe rând”.
 
Vă reamintim, prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny în urma evaluărilor făcute la nivel de guvern și a aplicării unei proceduri standard la nivel național, județului Constanța îi va reveni suma de 1.135.252.021 de lei. 

Din bugetul alocat, unitățile administrativ teritoriale pot accesa fonduri pentru drumuri și poduri, precum și pentru rețeaua de apă și canalizare.
 
Programul a beneficiat și de o suplimentare de fonduri, ca un răspuns la nevoia de a îmbunătăți traiul comunităților locale.

La nivel național s-a depus un număr foarte mare de proiecte, care depășește colosal de mult bugetul alocat. La nivelul județului Constanța au fost depuse aproximativ 200 de proiecte.


Pentru proiecte de apă și canalizare la nivelul județului Constanța s-au alocat 486.536.580 lei iar pentru reabilitare de drumuri și poduri 648.715.440 lei.
 
Prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, vor fi alocate cel puțin 140 de milioane de lei pentru fiecare județ, minimum 4 milioane pentru fiecare comună și cel puțin 7 milioane de lei pentru fiecare oraș. De asemenea, pentru fiecare municipiu vor fi alocate minimum 10 milioane de lei și cel puțin 43 de milioane de lei pentru reședințele de județ pentru proiecte prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.
 
Formula de calcul pentru alocările pe județe
Pentru alocarea pe aceste domenii s-a folosit o medie ponderată, cuprinzând următorii indicatori:
  • 50% - ponderea numărului unităților administrativ-teritoriale la nivel național;
  • 15% - ponderea populației fiecărui județ în total populație;
  • 15% - indicatori statistici publicați în baza de date TEMPO-Online de către Institutul Național de Statistică, din care rezultă necesarul de infrastructură în domeniile drumurilor publice, alimentării cu apă, sistemelor de canalizare;
  • 20% - capacitatea financiară a unităților administrativ-teritoriale.
 Media alocării a fost de 1,25 miliarde de lei pe județ.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:
Deputatul USR Stelian Ion susține că modificările la Legea achizițiilor publice dau liber la hoție în teritoriu
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii